W skrócie:
Zupa z kalarepy to pomysł na proste danie, idealne do przygotowania latem, z młodych warzyw. Zupa jest bardzo aromatyczna, lekka i sycąca, dzięki temu, że dodaję do niej ziemniaki oraz kaszę manną. Poza tym dorzucam jeszcze marchew i pietruszkę. Kalarepę warto wykorzystać w całości, ponieważ to nie tylko pyszne, ale zdrowe warzywo, które świetnie nadaje się do gotowania. Liście kalarepy są bardzo smaczne i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Zupa to najlepszy sposób na wykorzystanie całego warzywa, więc jeśli nie lubisz marnować jedzenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Po ugotowaniu zupę możesz podać z warzywami w kawałkach albo zblendować ją na krem – jak wolisz.
Zupa z kalarepy - prosty przepis na zupę z młodych warzyw
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 kalarepy z liśćmi,
5 ziemniaków,
2 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
1 cebula,
ziele angielskie,
liście laurowe,
koperek,
100 ml śmietanki,
2 łyżki kaszy manny,
sól,
pieprz.
Jak zrobić zupę z kalarepy?
Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i cebulę obrałam, pokroiłam na małe kawałki i podsmażyłam na oleju przez 10 minut.
Od kalarepy odcięłam liście, umyłam je i poszatkowałam.
Kalarepę obrałam, pokroiłam w kostkę i dorzuciłam do smażonych warzyw. Smażyłam jeszcze 5 minut.
Warzywa przełożyłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam 10 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Doprawiłam solą i pieprzem.
Dodałam liście kalarepy i kaszę manną. Gotowałam jeszcze 5 minut.
Na koniec zabieliłam zupę śmietanką. Możesz ją zblendować na krem lub zostawić tak, jak jest.
Gotową zupę posypałam koperkiem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
