Wyśmienita zupa z kalarepy. Aromatyczna i sycąca. Świetny sposób na wykorzystanie całej kalarepy razem z liśćmi. Rodzina będzie się zajadać

Karolina Głogowska
Zupa z kalarepy najlepiej smakuje latem
Zupa z kalarepy najlepiej smakuje latem 123rf/heikerau/zdjęcie ilustracyjne
Wyborna zupa z kalarepy to pyszny przepis zero waste, idealny dla osób, które nie lubią marnować żywności. W tym przepisie wykorzystasz całą kalarepę razem z liśćmi. Po ugotowaniu z kilkoma innymi warzywami, wychodzi z niej pyszna, zdrowa i pożywna zupa. Cała rodzina będzie się nią zajadać.

W skrócie:

Zupa z kalarepy to pomysł na proste danie, idealne do przygotowania latem, z młodych warzyw. Zupa jest bardzo aromatyczna, lekka i sycąca, dzięki temu, że dodaję do niej ziemniaki oraz kaszę manną. Poza tym dorzucam jeszcze marchew i pietruszkę. Kalarepę warto wykorzystać w całości, ponieważ to nie tylko pyszne, ale zdrowe warzywo, które świetnie nadaje się do gotowania. Liście kalarepy są bardzo smaczne i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Zupa to najlepszy sposób na wykorzystanie całego warzywa, więc jeśli nie lubisz marnować jedzenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Po ugotowaniu zupę możesz podać z warzywami w kawałkach albo zblendować ją na krem – jak wolisz.

Zupa z kalarepy - prosty przepis na zupę z młodych warzyw

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 kalarepy z liśćmi,

  • 5 ziemniaków,

  • 2 marchewki,

  • 1 korzeń pietruszki,

  • 1 cebula,

  • ziele angielskie,

  • liście laurowe,

  • koperek,

  • 100 ml śmietanki,

  • 2 łyżki kaszy manny,

  • sól,

  • pieprz.

Jak zrobić zupę z kalarepy?

  1. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i cebulę obrałam, pokroiłam na małe kawałki i podsmażyłam na oleju przez 10 minut.

  2. Od kalarepy odcięłam liście, umyłam je i poszatkowałam.

  3. Kalarepę obrałam, pokroiłam w kostkę i dorzuciłam do smażonych warzyw. Smażyłam jeszcze 5 minut.

  4. Warzywa przełożyłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam 10 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Doprawiłam solą i pieprzem.

  5. Dodałam liście kalarepy i kaszę manną. Gotowałam jeszcze 5 minut.

  6. Na koniec zabieliłam zupę śmietanką. Możesz ją zblendować na krem lub zostawić tak, jak jest.

  7. Gotową zupę posypałam koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni