Wyśmienita zupa paprykowa. Wygląda smakowicie i świetnie smakuje. Podczas gotowania cudownie pachnie. Przepis na pyszną zupę z papryką

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa paprykowa pełna smaku i koloru
Zupa paprykowa pełna smaku i koloru 123rf/zhuravlevaanna/zdjęcie ilustracyjne
Zupa paprykowa jest niezwykle aromatyczna, pięknie pachnie, wygląda oraz świetnie smakuje. Jest idealna na lekki posiłek, choć bardzo sycąca. Możesz dodać do niej takie mięso, jakie lubisz: kiełbaskę, boczek lub kurczaka z rosołu. Sprawdź przepis i wypróbuj doskonałą zupę z papryką.

W skrócie:

Zupa paprykowa kojarzy mi się z latem. Może dlatego, że przyrządzała ją moja ciocia, którą zawsze odwiedzałam w wakacje jako dziecko. Już na klatce schodowej pięknie pachniało papryką. Poza tym zupa jest bardzo kolorowa i dość lekka. Oczywiście można ją przyrządzać o każdej porze roku. Jest bardzo prosta do przygotowania i niesamowicie aromatyczna. Wystarczy mieć paprykę, dodać do niej marchew oraz ziemniaki. Tak naprawdę do zupy paprykowej możemy dodać jakikolwiek rodzaj mięsa: kiełbaskę, boczek, a nawet mięso z rosołu. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak pyszna jest zupa paprykowa.

Zupa paprykowa – przepis na pyszną zupę z papryki

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 ml bulionu,

  • 4 średnie ziemniaki,

  • 2 czerwone papryki,

  • 2 marchewki,

  • kawałek kiełbasy, boczku lub innego mięsa,

  • 1 cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

  • 100 ml śmietanki 30%,

  • ziele angielskie,

  • liść laurowy,

  • lubczyk,

  • po łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia,

  • koperek.

Jak zrobić zupę paprykową?

  1. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka i zagotowałam.

  2. W tym czasie obrałam i pokroiłam paprykę oraz marchewkę, dodałam do ziemniaków.

  3. Do wywaru włożyłam lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe.

  4. Dodałam bulion i gotowałam wszystko do miękkości warzyw. Kiedy zmiękły, dodałam koncentrat i wymieszałam.

  5. W tym czasie podsmażyłam na oleju posiekaną cebulę z czosnkiem i pokrojoną kiełbaską.

  6. Dodałam do zupy, wymieszałam.

  7. W kubku rozrobiłam śmietankę z odrobiną zupy. Wlałam z powrotem do garnka.

  8. Gotową zupę posypałam koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni