W skrócie
Mam wielką słabość do śledzi, podawanych na różne, czasem nietypowe sposoby. Jako mieszkanka Pomorza jestem w stanie docenić ten rarytas i mam swoje ulubione miejsca, w których podaje się najlepsze śledzie. Trudno mi z nich zrezygnować, mimo że jestem wegetarianką. W tym artykule zebrałam moje ulubione przepisy na śledzie, które zawsze są hitem i znikają jako pierwsze.
Jakie śledzie wybrać? Z beczki czy z opakowania?
Nie tak łatwo dostać dziś dobre śledzie z beczki i lepiej nie kupować ich u przypadkowych sprzedawców. Warunki ich przechowywania bywają różne, więc warto się w nie zaopatrzyć tylko wtedy, gdy mamy sprawdzonego dostawcę. W innych przypadkach polecam gotowe filety od dobrego producenta. Pamiętajmy, że takie śledzie trzeba przed przygotowaniem namoczyć w wodzie lub mleku – przynajmniej przez godzinę.
Polecam także: Najlepsze dania na romantyczną kolację walentynkową
Matias czy à la matias?
Matias to nie gatunek śledzia ani sposób jego przyrządzania. Matiasami nazywamy po prostu młode osobniki, przed tarłem. Odznaczają się one większą zawartością zdrowego tłuszczu, a ich mięso jest delikatniejsze. Nazwa à la matias to nic innego jak chwyt marketingowy producentów. W ten sposób oznacza się zazwyczaj dorosłe osobniki. Oczywiście nie ma w nich nic złego, jednak ich cena powinna być niższa.
Śledzie na różne sposoby
W naszej galerii znajdziesz najlepsze i nie do końca typowe przepisy na śledzie:
- Tatar ze śledzia z awokado
To wyjątkowe połączenie matjasów, kremowego awokado i lekkiego sosu na bazie majonezu. Tę delikatną przystawkę wystarczy lekko doprawić solą i pieprzem. Wyrazistym dodatkiem, który w wyjątkowy sposób podkreśla jej smak, jest kolendra. Polecam użyć cały pęczek kolendry, która doskonale komponuje się ze śledziem i awokado. Dokładny przepis na tę przystawkę znajdziesz w naszej galerii. - Śledzie na słodko z rodzynkami
Śledzie i słodki, rodzynkowy sos mogą wydawać się nietypowym połączeniem, jednak polecam je wypróbować. W moim domu to prawdziwy świąteczny hit. Ta przystawka znika ze stołu jako pierwsza. Słodki sos powstaje na bazie koncentratu pomidorowego, rodzynek i odrobiny cukru. Jest niezwykle wyrazisty i doskonale komponuje się ze śledziami. Dokładny przepis znajdziesz w naszej galerii zdjęć. - Śledzie w zalewie jabłkowej
Nie od dziś wiadomo, że jabłka i śledzie to duet niemal idealny. W zespole smakują po prostu świetnie. Z pewnością znasz przepis na śledzie ze śmietaną i jabłkami, tym razem proponuję jednak nieco inną odsłonę tego duetu. Zalewa jabłkowa jest przygotowana bez śmietany, za to bardzo korzenna, dzięki czemu podkreśla delikatny smak ryby. - Śledzie w oleju lnianym
Delikatny olej lniany doskonale pasuje do śledzi. Należy go przygotować z pokrojoną drobno cebulką. Jeszcze tylko odrobina pieprzu i tyle w zasadzie wystarczy, by uzyskać tradycyjną, niezwykle aromatyczną przystawkę. - Śledzie w winie
Przynajmniej raz wypróbuj przepis na śledzie w winie. Ten nietypowy dodatek świetnie komponuje się z rybą i tworzy wyśmienitą, bardzo elegancką i wyrazistą w smaku przekąskę. Ten oraz wszystkie powyższe przepisy, znajdziesz w naszej galerii
Kulinaria
