Najlepsze przepisy na śledzie. Idealne na święta, imprezy i inne uroczystości. W tym roku zaskocz rodzinę nietypowymi przepisami na sledzie

Karolina Głogowska
Sprawdź, jak zrobić najlepsze śledzie. Kliknij zdjęcie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sprawdź, jak zrobić najlepsze śledzie. Kliknij zdjęcie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja, by podać wyśmienitą rybę. W wielu domach na stole nie może zabraknąć śledzi na różne sposoby. Najczęściej serwujemy śledzie po kaszubsku, w oleju czy w śmietanie. Są jednak inne sposoby, które warto wypróbować i zaskoczyć nimi gości. Wypróbuj TOP 5 nietypowych przepisów, które pokocha twoja rodzina.

W skrócie

Mam wielką słabość do śledzi, podawanych na różne, czasem nietypowe sposoby. Jako mieszkanka Pomorza jestem w stanie docenić ten rarytas i mam swoje ulubione miejsca, w których podaje się najlepsze śledzie. Trudno mi z nich zrezygnować, mimo że jestem wegetarianką. W tym artykule zebrałam moje ulubione przepisy na śledzie, które zawsze są hitem i znikają jako pierwsze.

Jakie śledzie wybrać? Z beczki czy z opakowania?

Nie tak łatwo dostać dziś dobre śledzie z beczki i lepiej nie kupować ich u przypadkowych sprzedawców. Warunki ich przechowywania bywają różne, więc warto się w nie zaopatrzyć tylko wtedy, gdy mamy sprawdzonego dostawcę. W innych przypadkach polecam gotowe filety od dobrego producenta. Pamiętajmy, że takie śledzie trzeba przed przygotowaniem namoczyć w wodzie lub mleku – przynajmniej przez godzinę.

Matias czy à la matias?

Matias to nie gatunek śledzia ani sposób jego przyrządzania. Matiasami nazywamy po prostu młode osobniki, przed tarłem. Odznaczają się one większą zawartością zdrowego tłuszczu, a ich mięso jest delikatniejsze. Nazwa à la matias to nic innego jak chwyt marketingowy producentów. W ten sposób oznacza się zazwyczaj dorosłe osobniki. Oczywiście nie ma w nich nic złego, jednak ich cena powinna być niższa.

Śledzie na różne sposoby

W naszej galerii znajdziesz najlepsze i nie do końca typowe przepisy na śledzie:

  1. Tatar ze śledzia z awokado
    To wyjątkowe połączenie matjasów, kremowego awokado i lekkiego sosu na bazie majonezu. Tę delikatną przystawkę wystarczy lekko doprawić solą i pieprzem. Wyrazistym dodatkiem, który w wyjątkowy sposób podkreśla jej smak, jest kolendra. Polecam użyć cały pęczek kolendry, która doskonale komponuje się ze śledziem i awokado. Dokładny przepis na tę przystawkę znajdziesz w naszej galerii.
  2. Śledzie na słodko z rodzynkami
    Śledzie i słodki, rodzynkowy sos mogą wydawać się nietypowym połączeniem, jednak polecam je wypróbować. W moim domu to prawdziwy świąteczny hit. Ta przystawka znika ze stołu jako pierwsza. Słodki sos powstaje na bazie koncentratu pomidorowego, rodzynek i odrobiny cukru. Jest niezwykle wyrazisty i doskonale komponuje się ze śledziami. Dokładny przepis znajdziesz w naszej galerii zdjęć.
  3. Śledzie w zalewie jabłkowej
    Nie od dziś wiadomo, że jabłka i śledzie to duet niemal idealny. W zespole smakują po prostu świetnie. Z pewnością znasz przepis na śledzie ze śmietaną i jabłkami, tym razem proponuję jednak nieco inną odsłonę tego duetu. Zalewa jabłkowa jest przygotowana bez śmietany, za to bardzo korzenna, dzięki czemu podkreśla delikatny smak ryby.
  4. Śledzie w oleju lnianym
    Delikatny olej lniany doskonale pasuje do śledzi. Należy go przygotować z pokrojoną drobno cebulką. Jeszcze tylko odrobina pieprzu i tyle w zasadzie wystarczy, by uzyskać tradycyjną, niezwykle aromatyczną przystawkę.
  5. Śledzie w winie
    Przynajmniej raz wypróbuj przepis na śledzie w winie. Ten nietypowy dodatek świetnie komponuje się z rybą i tworzy wyśmienitą, bardzo elegancką i wyrazistą w smaku przekąskę. Ten oraz wszystkie powyższe przepisy, znajdziesz w naszej galerii

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni