1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Sprawdź, jak zrobić najlepsze śledzie. Kliknij zdjęcie i...
fot. Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Sprawdź, jak zrobić najlepsze śledzie. Kliknij zdjęcie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

2 z 7
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Tatar ze śledzia z awokado

Składniki:
- 4-6 filetów śledziowych,
- 2 dojrzałe (ale nie za miękkie) awokado,
- mała czerwona cebulka,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- świeża kolendra lub pietruszka,
- pieprz i sól do smaku.

Jak przygotować tatar ze śledzia z awokado?
1. Śledzie moczyłam w mleku (możesz także moczyć je w wodzie).
2. Namoczone śledzie, awokado i cebulkę pokroiłam w kostkę.
3. W miseczce wymieszałam majonez, jogurt, sok z cytryny, pieprz oraz odrobinę (naprawdę niewiele, bo śledzie i tak będą słone).
4. Delikatnie wymieszałam sos ze śledziami, cebulką oraz częścią awokado.
5. Ułożyłam tatar ze śledzia w szklanym naczyniu i przykryłam wierzch resztą pokrojonego awokado (warto skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało).
6. Całość posypałam świeżą kolendrą.

3 z 7
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Śledzie na słodko z rodzynkami

Składniki:
- 4-6 filetów ze śledzia,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- rodzynki,
- łyżka octu,
- łyżka cukru,
- łyżka oliwy z oliwek.

Jak przygotować śledzie na słodko z rodzynkami?
1. Śledzie namoczyłam, po czym pokroiłam na paski.
2. W rondelku podgrzałam koncentrat, oliwę, ocet i cukier. Na koniec dodałam rodzynki.
3. Umieściłam śledzie w słoiczku i zalałam przestudzonym sosem.
4. Odstawiłam do lodówki na godzinę.

4 z 7
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Śledzie w marynacie jabłkowej

Składniki:
- 4-6 świeżych śledzi,
- 4 kwaskowate jabłka,
- 2 cebule,
- 1,5 szklanki wody,
- pół szklanki octu jabłkowego,
- łyżeczka cukru,
- 3 goździki,
- liść laurowy,
- olej.

Jak przygotować śledzie w zalewie jabłkowej?
1. Oczyściłam, osoliłam i usmażyłam śledzie na oleju z obu stron, aż zrobiły się rumiane. Zostawiłam do ostudzenia.
2. Przygotowałam marynatę z wody, octu, cukru i przypraw. Wlałam wszystko do rondelka i podgrzałam.
3. Obrałam i pokroiłam na plastry jabłka oraz cebulę, po czym wrzuciłam do marynaty. Gotowałam przez dwie minuty. Zostawiłam do przestygnięcia.
4. Ułożyłam śledzie w słoiku i zalałam marynatą. Całość powinna stać w chłodnym miejscu co najmniej kilka godzin.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Zdrowy koktajl z kaszą jaglaną na śniadanie. Szybki, tani i syci na długo

Zdrowy koktajl z kaszą jaglaną na śniadanie. Szybki, tani i syci na długo

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Zobacz również

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka