Wieniec z bitą śmietaną i truskawkami na deser. Rozkoszuj się przepisem na rozpływające się w ustach ciasto. Znika do ostatniego okruszka

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Wieniec z ciasta parzonego z bitą śmietaną i truskawkami to elegancki deser dla całej rodziny.
Wieniec z ciasta parzonego z bitą śmietaną i truskawkami to elegancki deser dla całej rodziny. Getty Images/smirart/zdjęcie ilustracyjne
Wieniec z ciasta ptysiowego z bitą śmietaną i truskawkami to znakomity deser na elegancki podwieczorek. Można go podawać na święta wielkanocne, na urodziny lub na imprezy w gronie znajomych. Poznaj przepis na wieniec z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

W skrócie

Jednym z klasycznych połączeń smakowych jest bita śmietana ze świeżymi truskawkami. Warto wykorzystać to zestawienie w formie nadzienia do apetycznego wieńca z ciasta parzonego. Przed podaniem deser można udekorować listkami świeżej mięty. Poznaj sposób na apetyczny deser dla prawdziwych łasuchów.

reklama

Wieniec z bitą śmietaną i truskawkami – prosty przepis na deser

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Ciasto ptysiowe:

  • 1 łyżka cukru,
  • 240 ml wody,
  • 50 g masła Łaciate,
  • 150 g mąki tortowej,
  • 4 jajka,
  • 1 szczypta soli.

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki UHT Łaciata 30 procent,
  • 500 g świeżych truskawek,
  • 2 łyżki cukru,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego.

Dekoracja:

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych.

Jak zrobić wieniec z bitą śmietaną i truskawkami?

  1. Sposób przygotowania:
  2. Truskawki opłucz, osusz, przekrój na pół lub w ćwiartki w zależności od wielkości owoców.
  3. Oczyszczone truskawki przełóż do miski i skrop likierem pomarańczowym.
  4. W garnku zagotuj wodę, masło, sól, cukier oraz połowę skórki otartej z cytryny.
  5. Dodaj przesianą mąkę pszenną i mieszaj energicznie, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa.
  6. Masę odstaw do przestudzenia.
  7. Następnie do masy na ciasto ptysiowe dodaj po jednym jajku i szczyptę soli, miksując ją mikserem.
  8. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  9. Z wyciskanego ciasta uformuj pierścień o średnicy 26 cm, na papierze do pieczenia ułożonym na blasze piekarnika.
  10. Wieniec ptysiowy piecz 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
  11. Ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój poziomo na pół.
  12. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem na sztywno razem z pozostałą skórką z cytryny oraz cukrem waniliowym.
  13. Posmaruj równomiernie na dolnej połowie ostudzonego pierścienia, ułóż truskawki i przykryj górną połową.
  14. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a potem skrop nią pierścień i posyp go migdałami.
  15. Wieniec z bitą śmietaną i truskawkami podawaj od razu po złożeniu.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni