Pyszny mazurek wielkanocny z kajmakiem i orzechami. Mamy sposób na najlepsze kruche ciasto i doskonałą polewę czekoladową

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Na Wielkanoc podaj pyszny mazurek czekoladowy z kajmakiem i orzechami. Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak krok po kroku przygotować ciasto. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Na Wielkanoc podaj pyszny mazurek czekoladowy z kajmakiem i orzechami. Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak krok po kroku przygotować ciasto. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Karolina Glogowska
Mazurek kajmakowy z orzechami i polewą czekoladową to jedno z ciast, które warto podać na nadchodzącą Wielkanoc 2024. Ciasto z naszego przepisu jest wyjątkowo delikatne dzięki zastosowaniu ugotowanych żółtek. Słodycz masy kajmakowej przełamują powidła śliwkowe.

W skrócie

Mazurek wielkanocny to oprócz babki najważniejsze ciasto, które powinno znaleźć się na świątecznym stole. Przygotowuje się go z kruchego ciasta oraz różnych mas, najczęściej jest to masa kajmakowa, krówkowa czy czekoladowa. Mazurek zwykle dekorujemy bakaliami lub suszonymi owocami. W naszym przepisie do wykonania spodu używamy ugotowanych, a nie surowych żółtek, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo kruche i delikatne. Można je z łatwością uformować w kształt przypominający jajko. Wierzch mazurka składa się z trzech warstw, a słodycz kajmaku doskonale przełamuje dodatek powideł śliwkowych. Całość wieńczy prosta do przygotowania polewa czekoladowa i dekoracja z orzechów i migdałów.

W naszej galerii zobaczysz, jak krok po kroku przygotować mazurek wielkanocny z kajmakiem i czekoladą.

reklama

Mazurek wielkanocny – przepis na mazurek kajmakowy z orzechami

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: owalny mazurek 19 cm x 26 cm
Poziom trudności: średni

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki tortowej,
  • 200 g masła Łaciate,
  • 3 ugotowane żółtka jaj,
  • 1 całe jajko,
  • 150 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Składniki na masy do mazurka:

  • kilka łyżek powideł śliwkowych,
  • pół szklanki masy kajmakowej,
  • 150 g czekolady deserowej,
  • 6 łyżek mleka UHT Łaciate 3,2%
  • łyżka masła Łaciate,
  • płatki migdałów,
  • kilka orzechów włoskich.

Polecam także: Babka gotowana. Przepis na puszyste ciasto, które zawsze się udaje

Jak zrobić mazurek kajmakowy z orzechami i czekoladą?

  1. Mąkę, cukier puder i sól wymieszałam na stolnicy.
  2. Zimne masło pokroiłam w kostkę i dodałam do mąki. Następnie dodałam rozkruszone ugotowane żółtka i zagniotłam wszystko na ciasto.
  3. Uformowałam kulę z ciasta i wstawiłam je na 30 minut do lodówki.
  4. Ciasto po wyjęciu rozwałkowałam i uformowałam w owalny kształt.
  5. Wyłożyłam ciasto do formy. Uformowałam wałeczek z ciasta, po czym posmarowałam go rozmieszanym jajkiem. Spód ponakłuwałam widelcem.
  6. Piekłam ciasto w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Wyjęłam do przestudzenia.
  7. W rondelku podgrzałam masło z mlekiem i czekoladą. Zdjęłam z ognia i wymieszałam na gładką, lśniącą polewę.
  8. Ostudzony mazurek posmarowałam powidłami śliwkowymi, a następnie kajmakiem.
  9. Na masę kajmakową wylałam polewę czekoladową i wygładziłam.
  10. Mazurek udekorowałam migdałami i orzechami.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w kuchni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni