Wielkanocna pascha migdałowa na deser. Poznaj prosty przepis na przysmak na bazie twarogu. Fenomenalny rarytas na święta

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Wielkanocną paschę migdałową można ozdobić skórką pomarańczową i czekoladowymi jajkami w różnych kolorach.
Wielkanocną paschę migdałową można ozdobić skórką pomarańczową i czekoladowymi jajkami w różnych kolorach. Getty Images/OlgaLepeshkina/zdjęcie ilustracyjne
Domowa pascha migdałowa to prosty deser o wysokiej zawartości białka. Masę serową przyprawiłam wanilią, esencją waniliową i wzbogaciłam rodzynkami wraz z posiekanymi migdałami. Wielkanocny deser zrobisz w mniej niż godzinę. Jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość podczas schładzania deseru. Poznaj przepis na wielkanocną paschę migdałową.

W skrócie

Pascha wielkanocna to prawdziwy frykas na świątecznym stole. Tradycja przygotowywania deseru szczególnie kultywowana we wschodniej części Polski. Co więcej, ten deser znany był wśród rodzin prawosławnych, a potem zyskał popularność na katolickim stole wielkanocnym. Warto też pamiętać, że jego charakterystyczny kształt miał symbolizować grób Jezusa, a sama nazwa pascha nawiązuje do przejścia ze śmierci do życia, czyli zmartwychwstania. Do paschy wielkanocnej można dodać ulubione przez siebie bakalie. Proponuję przepis na wielkanocną paschę migdałową dla całej rodziny.

reklama

Wielkanocna pascha migdałowa – prosty przepis na deser

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina + czas chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego Mazurski Smak,
  • 200 g cukru pudru,
  • 5 żółtek z jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 żółtka płynne,
  • 120 g masła Łaciate,
  • 2 łyżki mascarpone Mlekpol,
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżki posiekanych migdałów,
  • 2 krople esencji migdałowej,
  • 50 g rodzynek.

Jak zrobić wielkanocną paschę migdałową?

Sposób przygotowania:

  1. W robocie kuchennym wymieszałam twaróg z cukrem pudrem i żółtkami z jajek ugotowanych na twardo.
  2. Następnie dodałam surowe żółtka i wymieszałam do momentu uzyskania jednolitej masy.
  3. Do twarogu dodałam miękkie masło o temperaturze pokojowej, mascarpone i nasiona wanilii.
  4. Wlałam esencję migdałową oraz posiekane drobno migdały.
  5. Wszystkie składniki mieszałam na niskich obrotach, aż uzyskałam gładką masę.
  6. Rodzynki zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 5 minut do namoczenia.
  7. Rodzynki odcedziłam na sitku z wody i dodałam do masy serowej.
  8. Miskę wyłożyłam gazą i napełniłam masą serową.
  9. Paschę migdałową wstawiłam do lodówki na 8 godzin. Można także na całą noc.
  10. Na drugi dzień wielkanocną paschę migdałową wyjęłam z lodówki i przed podaniem udekorowałam płatkami migdałowymi.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni