Wegańskie dania z 5 składników. Szybkie i proste przepisy Veganbandy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik przedstawia tanie przepisy do zrobienia w kilkanaście minut. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię z przepisami.
Książka „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik przedstawia tanie przepisy do zrobienia w kilkanaście minut. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię z przepisami. od prawej: materiały prasowe Studio Kolor/Katarzyna Cichoń
„Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” autorstwa Idy Kulawik, twórczyni bloga Veganbanda, to książka kucharska pokazująca, że przepisy na dania bezmięsne mogą być łatwe, tanie i urozmaicone. Mamy 4 przepisy na marokańską bissarę, chili sin carne, deser bounty i pomarańczowe pankejki. Sprawdźcie, jak je zrobić!

„Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” to książka, która gromadzi przepisy na każdą okazję. We wstępie autorka, Ida Kulawik stwierdza, że od lat gotuje i je wegańsko, bo według niej to najbardziej etyczny i ekologiczny sposób odżywiania. Przy tym jej posiłki są pyszne i zdrowe. Gdy została mamą, najpierw jednego, a następnie dwójki dzieci, chciała przedstawić receptury do zrobienia w mniej niż kwadrans. Szczególnie, gdy pociechy wymagały opieki i uwagi.

„Moje słodziaki zazwyczaj pozwalały mi spędzić nie więcej niż 15 minut w kuchni. Dlatego wyczarowywałam coś ze składników, które miałam pod ręką (w przenośni) i często z dzieckiem pod ręką (dosłownie)” – wspomina Ida Kulawik.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię z przepisami na szybkie i proste dania.

Autorka książki zaznacza, że „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” przygotowała z myślą o osobach, które nie lubią skomplikowanych przepisów do zrobienia w kilka godzin. Przesłaniem Idy Kulawik jest pokazanie, że kuchnia wegańska nie musi być trudna, czasochłonna i z drogich, wymyślnych składników. Blogerka proponuje sięgać po sezonowe warzywa, kasze, rośliny strączkowe, orzechy, pestki i przyprawy.

Książka podzielona jest na sześć rozdziałów, które ułatwią przygotowanie śniadania, sałatki, zup, dań głównych, deserów i kolacji. A każde z nich przyrządzi się z maksimum pięciu składników (poza solą i pieprzem). Przepisy bezglutenowe i dla diety ketogenicznej zostały odpowiednio zaznaczone.

Przepisy na wegański posiłek

Marokańska bissara
Ida Kulawik

„Zachwycałam się jej prostotą i smakiem w Maroku wiele lat temu. Dziś przygotowuję ją na bazie fasoli lub suszonego bobu, jeśli uda mi się go kupić” - odnotowuje Ida Kulawik.
Marokańska bissara

Danie bezglutenowe 2 duże porcje

Składniki podstawowe:

  • 2 puszki (po 400 g) białej fasoli
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (+ do posypania)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (+ do polania)

Opcjonalnie:

  • sok z cytryny – do polania

Wykonanie:
1.Fasolę bardzo dokładnie przepłucz wodą i odsącz, a następnie przełóż do garnka.
2.Zalej niewielką ilością wody (tylko tyle, żeby przykryła fasolę).
3.Dodaj kumin oraz sól i pieprz do smaku.
4.Zagotuj, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, po czym zblenduj zupę na gładki krem.
5.Nałóż zupę na talerze lub do misek, polej dodatkowo oliwą i posyp kuminem.
6.Możesz zakwasić zupę sokiem z cytryny. Sprawdź, która wersja bardziej Ci smakuje.

Wskazówki:
Do przygotowania bissary możesz użyć również suszonego bobu lub suchej fasoli. Ważne, żeby namoczyć je na noc i ugotować do miękkości.

Chilli sin carne
Ida Kulawik

„Chilli sin carne – chilli bez mięsa – czyli wegańska wersja meksykańskiego chilli con carne. Białka dostarczy nam w tym wypadku czerwona fasola. To prawdziwa bezkarna uczta w stylu tex-mex“ – dodaje Ida Kulawik.
Chilli sin carne

Danie bezglutenowe | 2 porcje

Składniki podstawowe:

  • 1 puszka (400 ml) czerwonej fasoli
  • 2 czerwone cebule
  • 1 puszka (400 ml) krojonych pomidorów
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej – do smaku
  • oliwa z oliwek – do podsmażenia cebuli

Opcjonalnie:

  • limonka – do podania
  • kolendra lub natka pietruszki – do posypania
  • wędzona papryka – do smaku
  • świeże chilli – do podania

Wykonanie:
1.W garnku na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę, aż się zrumieni.
2.Dodaj opłukaną, odsączoną fasolę oraz pomidory z puszki.
3.Dopraw obficie przyprawą do kuchni meksykańskiej i gotuj kilka minut bez przykrycia, żeby zredukować płyn.
4.Chilli możesz podać samodzielnie albo z ryżem lub naczosami.

Wskazówki:

Chilli możesz dodatkowo wzbogacić o wegańskie mięso mielone lub granulat sojowy.

Bounty w słoiczkach
Ida Kulawik

Smak tropików zamknięty w słoiczkach pełnych kremowej, kokosowej masy. Idealne do zabrania na wynos do pracy, do szkoły lub na uczelnię.
Bounty w słoiczkach
Opcjonalnie bezglutenowy | 2 porcje

Składniki podstawowe:

  • 1 szklanka (250 ml) dowolnego napoju roślinnego
  • 1 szklanka (250 ml) wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kaszki manny
  • 3 łyżki cukru, ksylitolu lub erytrolu
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady

Wykonanie:
1.Do garnka wlej napój roślinny.
2.Dodaj wiórki kokosowe i cukier lub ksylitol albo erytrol w wersji odchudzonej.
3.Zagotuj i powoli wsyp kaszkę mannę, mieszając intensywnie, aż masa zgęstnieje.
4.Masę kokosową nałóż do słoiczków lub miseczek.
5.Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej:

  • połam ją na kostki i umieść w miseczce,
  • w małym garnku zagotuj niewielką ilość wody,
  • na garnuszku z gotującą się wodą ustaw miskę z czekoladą,
  • wymieszaj, gdy czekolada zacznie się roztapiać.

6.Roztopioną czekoladę nałóż na masę kokosową.
7.Podawaj na gorąco lub po schłodzeniu w lodówce.

Wskazówki:
W wersji bezglutenowej mannę możesz zastąpić drobną kaszką kukurydzianą.

Pankejki pomarańczowe
Ida Kulawik

Wariacja na temat amerykańskich naleśników. Przygotowuję je na bazie soku pomarańczowego, dzięki czemu są słodkie i aromatyczne. Natychmiast poprawiają nastrój w pochmurny dzień i stawiają na nogi.
Pomarańczowe pankejki
Talerzyk pankejków

Składniki podstawowe:

  • 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 szklanka (250 ml) soku pomarańczowego 100%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opcjonalnie:

  • olej – do smażenia
  • owoce, dżem, masło orzechowe – do podania

Wykonanie:
1.W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
2.Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj dokładnie.
3.Rozgrzej patelnię. Jeśli nie masz patelni nieprzywierającej, wysmaruj ją cienko olejem.
4.Porcje ciasta nakładaj na patelnię i smaż przez chwilę z każdej strony, aż pankejki się przyrumienią.
5.Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:
W wersji bezglutenowej możesz użyć mieszanki mąki ryżowej, kukurydzianej i mąki z ciecierzycy w równych proporcjach.

Przepisy udostępnione dzięki uprzejmości wydawnictwa Studio Koloru.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.