Kolejne partie popularnego napoju wycofane ze sprzedaży. Wypicie może zaszkodzić osobom z nietolerancją lub alergią

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
GIS poinformował o wycofaniu kolejnych partii napoju.
GIS poinformował o wycofaniu kolejnych partii napoju. freepik
Popularny napój oznaczony jako „gluten free” został wycofany po wykryciu zanieczyszczenia glutenem. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że spożycie go może być niebezpieczne dla osób z celiakią, alergią lub nietolerancją na ten alergen.

Spis treści

Gluten w bezglutenowym napoju. Te serie zostały wycofane

Osoby na diecie bezglutenowej powinny zachować szczególną ostrożność. Państwowa Inspekcja Sanitarna opublikowała ostrzeżenie dotyczące kwasów chlebowych, które mimo oznaczenia „gluten free”, zawierają gluten w ilości przekraczającej dopuszczalny poziom (ponad 20 mg/kg).

Spożycie tych napojów przez osoby z celiakią, nietolerancją lub alergią na gluten może prowadzić do niebezpiecznej reakcji organizmu.

Po komunikacie z 19 maja 2025 r., GIS poinformował o wycofaniu kolejnych dwóch partii przez producenta. Chodzi o EKO kwas chlebowy tradycyjny 330 ml (nr partii A 10 2025 z datą minimalnej trwałości 10.2025) oraz EKO kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml (nr partii A 01 2026 z datą minimalnej trwałości 01.2026).

Te partie kwasu chlebowego są objęte wycofaniem:

Kwas chlebowy tradycyjny 330 ml

  • numer partii: A012026

  • data ważności: 01.2026

Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml

  • numer partii: A112026

  • data ważności: 11.2026

Cannabis bread drink – Kwas chlebowy z konopią 330 ml

  • numer partii: A012026

  • data ważności: 01.2026

EKO kwas chlebowy tradycyjny 330 ml

  • nr partii: A 10 2025

  • data minimalnej trwałości: 10.2025

EKO kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml

  • nr partii A 01 2026

  • data minimalnej trwałości: 01.2026

  • Producent:
    A. Dadusz, P. Oleszczak EKO-NATURA s.c., Kopyść 48, 98-100 Łask

Masz ten napój? Sprawdź partię i nie ryzykuj


Podczas kontroli sanepidu w powyższych partiach kwasu chlebowego wykryto przekroczoną ilość glutenu, mimo że produkty były oznakowane jako bezglutenowe. Producent rozpoczął już proces wycofywania ich z obrotu, a inspekcja sanitarna monitoruje całą procedurę.

– Osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii napojów wskazanych w komunikacie – przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Czym grozi spożycie wycofanych napojów?

Spożycie tych napojów przez osoby z nietolerancją lub alergią na gluten czy pszenicę może wywołać reakcję nadwrażliwości lub alergiczną. Szczególnie narażeni są chorzy na celiakię – w ich przypadku nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać stan zapalny w jelitach, doprowadzić do zatrucia i znacząco pogorszyć samopoczucie oraz stan zdrowia.

Źródło:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni