W skrócie
Mam dziś dla ciebie pomysł na pyszne, szybkie do zrobienia i pożywne śniadanie. Placki z rabarbarem zasmakują nie tylko najmłodszym. Robi się je bardzo szybko, z kilku składników. Wystarczy je połączyć i usmażyć. Te placki przypominają nieco racuchy, są pulchne i bardziej zwarte niż np. naleśniki. To zasługa twarogu, którego używamy do ciasta. Racuchy z twarogiem nie zawierają drożdży, więc nie trzeba czekać na ich wyrastanie. Wypróbuj przepis na placki z rabarbarem i przygotuj pyszny posiłek. Do racuszków twarogowych możesz podać świeże owoce i jogurt, a następnie polać je miodem. Jeśli masz ochotę, wypróbuj także smakowitą polewę czekoladową.
Racuchy z twarogiem i rabarbarem – pomysł na pyszne śniadanie
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 500 g twarogu,
- 4 jajka,
- 1 łodyga rabarbaru,
- pół szklanki mąki,
- 1 łyżka cukru drobnego,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- olej do smażenia.
Polecam także: Błyskawiczne placuszki z serka homogenizowanego
Jak przygotować placki z rabarbarem?
- Rabarbar umyłam, pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam do miski i wymieszałam z łyżką drobnego cukru.
- W osobnej misce zmiksowałam twaróg z żółtkami, mąką i pozostałym cukrem.
- W kolejnej misce ubiłam na sztywno białka. Dodałam do ciasta i wymieszałam.
- Do ciasta na racuszki dodałam także rabarbar i wymieszałam.
- Placki z rabarbarem smażyłam na oleju z obu stron, aż się zrumieniły.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?