Najlepsze buraczki zasmażane do obiadu. Tradycyjny przepis babci nie zawodzi. Pyszne buraczki zasmażane na ciepło, które zjesz z apetytem

Buraczki zasmażane to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale przede wszystkim bardzo zdrowe danie. Sprawdź prosty przepis na buraczki na ciepło. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Buraczki zasmażane to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale przede wszystkim bardzo zdrowe danie. Sprawdź prosty przepis na buraczki na ciepło. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Buraczki zasmażane to jeden z najlepszych i najpopularniejszych dodatków do obiadu. Idealnie pasują np. kotletów mielonych, kotletów schabowych czy gulaszu. Mam na nie niezawodny przepis babci. Tak przygotowuje się buraczki na ciepło w mojej rodzinie od lat. Przekonaj się, jakie są dobre i zobacz, jak zrobić najlepsze buraki tarte na ciepło.

Spis treści

Buraczki do obiadu. Sprawdzony przepis

Polecam przepis na buraczki zasmażane, podawane na ciepło do obiadu. Dla wielu osób to prawdziwie domowy przysmak, przypominający smak dzieciństwa. Robi się je naprawdę bardzo prosto. Wystarczy ugotować buraczki lub upiec je do miękkości w piekarniku, zetrzeć na tarce i podsmażyć. Proponuję doprawić je do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Gotowe buraczki mają mieć słodko-kwaśny smak. Zamiast cytryny równie dobrze sprawdzi się ocet spirytusowy lub ocet jabłkowy.

Przepis na buraczki zasmażane

Czas przygotowania: 15 minut + gotowanie buraków: do 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 buraki ćwikłowe,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić buraki zasmażane?

  1. Buraki umyłam, przełożyłam do garnka i zalałam wodą.
  2. Gotowałam do miękkości ok. 1 godzinę (pokaźniejsze sztuki będą potrzebowały więcej czasu – najlepiej sprawdź widelcem, czy są miękkie; w razie potrzeby wydłuż czas gotowania do półtorej godziny).
  3. Przestudzone buraki obrałam ze skórki, odcięłam twarde końcówki.
  4. Starłam buraki na tarce o dużych oczkach.
  5. W garnuszku rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przez chwilę podsmażyłam.
  6. Wrzuciłam buraki i dokładnie wymieszałam.
  7. Doprawiłam warzywa cukrem, solą i pieprzem.
  8. Dodałam sok z cytryny i wymieszałam.
  9. Smażyłam buraczki ok. 5 minut. Sprawdź ich smak, w razie potrzeby dodaj więcej cukru, soli lub cytryny.

Do czego podać buraczki zasmażane?

Domowe buraczki zasmażane najlepiej smakują na ciepło. Pasują do różnego rodzaju dań. Szczególnie polecamy kotlety mielone oraz tradycyjne schabowe. To także doskonały dodatek do mięsa drobiowego.

Buraczki zasmażane to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale przede wszystkim bardzo zdrowe danie. Sprawdź prosty przepis na buraczki na ciepło. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepsze buraczki zasmażane do obiadu. Tradycyjny przepis b...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Piernick
Czosnek ! Do startych buraków należy koniecznie wcisnąć przez praskę 3 - 4 ząbki czosnku i zasmażyć.