Szybka tortilla z tuńczykiem na pierwszy głód. Podaj zdrową przekąskę na rodzinne spotkanie. Poznaj fit przepis dla całej rodziny

Anna Daniluk
Prosty przepis na tortillę z tuńczykiem na przekąskę.
Prosty przepis na tortillę z tuńczykiem na przekąskę. freepik.com/topntp26/zdjęcie ilustracyjne
Potrzebujesz pomysłu na szybki i zdrowy posiłek? Tortilla z tuńczykiem to doskonały wybór! Zrobisz ją w kilka minut, zapewniając wartości odżywczych, w tym białko. Dzielę się z tobą przepisem na tę pyszną tortillę, która z pewnością stanie się jednym z ulubionych posiłków. Aby była mniej kaloryczna, sos robię z jogurtem naturalnym. Zobacz sposób na smakowitą tortillę z tuńczykiem.

W skrócie:

Ekspresowa tortilla z tuńczykiem to nie tylko banalny przepis, który zrobisz w mniej niż 15 minut, ale też zdrowa opcja na posiłek. Dzięki zawartości białka, zdrowych tłuszczów i witamin, jest idealna dla osób dbających o zdrową dietę. Możesz też dopełnić farsz dodatkiem swoich ulubionych warzyw, które wzbogacą smak. W ten sposób dostosujesz je do swoich upodobań. Szczególnie polecam poszatkowaną młodą kapustę, paprykę i kalarepkę.

Przepis na tortillę z tuńczykiem na przyjęcie

Liczba porcji: na 2 tortille.

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 tortille pełnoziarniste,

  • 1/2 słoika tuńczyka w oleju,

  • 1 mała czerwona cebula,

  • 1 pomidor,

  • 1 awokado,

  • 1/2 szklanki startej mozzarelli w kostce,

  • 2 łyżki jogurtu greckiego,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • sól i pieprz do smaku,

  • kilka listków sałaty.

Jak zrobić tortille z tuńczykiem?

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka wyjmij ze słoika i odsącz z nadmiaru oleju. Przełóż go do miski i dodaj jogurt grecki.

  2. Następnie dolej sok z cytryny, dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

  3. Czerwoną cebulę poszatkuj na cienkie piórka.

  4. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, łyżką wyjmij miąższ i pokrój na plastry.

  5. Pomidora pokrój w kostkę lub w plastry.

  6. Tortillę podgrzej przez 20 sekund na suchej patelni, aby była bardziej elastyczna.

  7. Następnie ułóż na środku listki sałaty, pastę z tuńczyka, posyp czerwoną cebulą, ułóż awokado i połóż plastry pomidora.

  8. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp nią składniki nadzienia.

  9. Złóż tortillę do środka zaczynając od dołu do środka. Następnie zwiń ją od prawego boku, a następnie od lewego.

  10. Tak przygotowaną tortillę możesz podgrzać na patelni, aby ser się rozpuścił lub zjeść na zimno.

  11. Pożywna tortilla z tuńczykiem jest gotowa do podania.

Dodatki do tortilli

Do domowej tortilli z tuńczykiem można dodać także pokrojone plasterki ogórka, marynowane warzywa np.: ogórki kiszone. Sos możesz także doprawić mieszanką przypraw curry, wymieszać z musztardą diżońską lub dodać kilka kropel sosu chili.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni