Szybka pinsa na śniadanie lub obiad. Poznaj wyjątkowy przepis na rzymski podpłomyk. To pieczywo zawojowało podniebienia smakoszy

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Rzymska pinsa to rodzaj cienkiego placka o prostokątnym lub owalnym kształcie. Ciasto zbliżone jest do tego na pizzę, jednak różni się kształtem, najczęściej brakiem sosu pomidorowego i położeniem składników na już upieczonym placku. W 2023 roku według statystyk przeglądarki Google placek zyskał na popularności, gdy pojawił się w wielu dyskontach spożywczych. Poznaj przepis na domową pinsę, którą zrobisz w 10 minut.

W skrócie

W sklepach spożywczych pinsa ułożona jest w dziale gotowego pieczywa obok tortilli i pity. Takie placki zdecydowanie przyspieszą przyrządzenie posiłku i skrócą czas w kuchni. Warto czytać składy na opakowaniu i wybrać te o jak najkrótszej liście. Zachęcam też do zrobienia ciasta np.: jak na pizzę Margheritę i z niego uformowanie domowej pinsy. Poznaj przepis na gotową pinsę.

Gotowa pinsa rzymska z plastrami szynki i posypana listkami rukoli.
Gotowa pinsa rzymska z plastrami szynki i posypana listkami rukoli.
Vitalii Kholmohorov-Getty Images

Pinsa romana – prosty przepis jak z Rzymu

Liczba porcji: dla 2 osób

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

Dodatki:

  • 8 pomidorków koktajlowych,

  • 1 kulka mozzarelli,

  • 5 plasterków szynki długo dojrzewającej,

  • 20 g liści bazylii lub rukoli.

Jak zrobić pinsę romana?

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 220° Celsjusza.

  2. Gotową pinsę ułóż na blaszce, polew oliwą i wstaw do piekarnika. Pinsę piecz przez 4 minuty.

  3. Wyjmij ją z piekarnika, sprawnie ułóż pokrojone dodatki i piecz przez 2-3 minuty.

  4. Upieczoną pinsę obsyp ulubionymi ziołami.

Druga metoda:

  1. Można także ciasto na pizzę rozciągnąć na prostokątnej blaszce obsypanej mąką ryżową lub kukurydzianą.

  2. Wierzch polać oliwą z oliwek i zapiekać przez 6 minut.

  3. Potem można ułożyć na wierzchu wybrane dodatki i piec przez kolejne 4 minuty, aż ser się rozpuści.

  4. Przed podaniem wierzch pinsy warto posypać rukolą lub bazylią.

Rodzaje włoskiej pinsy

We Włoszech w zależności od regionu podaje się pinsę z różnymi dodatkami. Poza pinsą rzymską podawana jest pinsa bianca na wzór pizzy białej. Taką pinsę zapieka się z serami, polewa oliwą z oliwek i dodaje zioła, takie jak rozmaryn, tymianek i oregano. Rzadziej spotykana jest także pinsa rosso, której czerwień bierze się od sosu pomidorowego. W smaku podobna jest do pizzy, jednak różni się sposobem przygotowania. Najpierw zapieka się samo ciasto, a następnie kładzie składniki i zapieka. Dzięki temu ser nie jest spieczony jak w przypadku pieczonych razem z ciastem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni