Sycące dania z boczkiem na przekąskę, obiad i kolację. Sprawdź 9 pomysłów na smakowite mięso. Oto sposoby nie tylko na okrasę

Anna Daniluk
Surowy lub wędzony boczek to składnik wielu dań obiadowych, lub przystawek. Zebraliśmy 9 pomysłów na potrawy, które można zrobić na większy i mniejszy głód. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby je zobaczyć.
Surowy lub wędzony boczek to składnik wielu dań obiadowych, lub przystawek. Zebraliśmy 9 pomysłów na potrawy, które można zrobić na większy i mniejszy głód. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby je zobaczyć. 123rf.com/andreyst/zdjęcie ilustracyjne
Dobrze przyrządzony boczek to składnik, który potrafi dodać smaku nawet prostym daniom. Jest też popularnym produktem w wielu kuchniach świata. Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym zastosowaniom boczku oraz zebraliśmy przepisy na potrawy korzystające z aromatycznego boczku.

W skrócie

Większość smakoszy zna pochodzenie boczku. Jednak przypomnijmy, że to część wieprza umiejscowiona po bokach zwierzęcia. Zazwyczaj mięso jest tłuste i może mieć niewielką ilość mięsa. Po grillowaniu, smażeniu lub pieczeniu, cienko pokrojone plastry nabierają chrupkości. Boczek można także kroić w kostkę, smażyć i tworzyć z nich prostą okrasę z cebulką idealną do pyz lub kopytek.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć dania z boczkiem

Potrawy z boczkiem na całym świecie

W kuchni włoskiej mniej ortodoksyjni kucharze do carbonary zamiast podgardla dodają pokrojony drobno boczek. W kuchni amerykańskiej podpieka się go na złoto i podaje z syropem klonowym. Boczek jest także dodatkiem do hamburgerów i sałatek. Często podawany jest na amerykańskie śniadanie razem z pankejkami, sadzonymi jajkami lub tostom. W kuchni brytyjskiej boczek jest elementem tradycyjnego śniadania złożonego z kawy, fasolki w sosie pomidorowym, kiełbasek, sadzonego jajka i bułeczek znanych jako english muffins.

W kuchni japońskiej boczek dodawany jest do ramenu lub smażonych warzyw z makaronem. Boczek może być także peklowany, czyli marynowany w solance, a następnie wolno pieczony lub duszony. Taki boczek będzie doskonałym składnikiem kanapek, zup lub prostej jajecznicy. Zachęcamy, aby zainspirować się wybranym sposobem podania boczku i dostosowania go do swoich upodobań kulinarnych.

Zebraliśmy 9 pomysłów na wyjątkowe potrawy z boczkiem

Boczek w kuchni polskiej

Smażony i pieczony boczek to składnik, który doceniany jest w kuchni polskiej. Można dodawać go do domowego bigosu, kapuśniaku lub do łazanek z kapustą. Upieczony boczek można podawać jako składnik farszu do pierogów lub zrobić z nich skwarki z cebulą. Taka okrasa doda smaku domowym pierogom. Boczek urozmaici także przystawki na przyjęciach. Przykładem jest uwielbiana śliwka w boczku lub paszteciki z grzybami i boczkiem. Wiosną i latem trudno obejść się bez młodej kapusty zasmażanej z boczkiem lub szparagów zawijanych w boczku i podawanych z jajkiem w koszulce.

Surowy lub wędzony boczek to składnik wielu dań obiadowych, lub przystawek. Zebraliśmy 9 pomysłów na potrawy, które można zrobić na większy i mniejszy głód. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby je zobaczyć.

Sycące dania z boczkiem na przekąskę, obiad i kolację. Spraw...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni