Smakowite pulpety w sosie pieczarkowym. Tradycyjny obiad, który nie wymaga wiele pracy. Poznaj przepis na delikatne klopsiki drobiowe

Karolina Głogowska
Klopsiki drobiowe w sosie pieczarkowym to pomysł na tradycyjny i sycący obiad
Klopsiki drobiowe w sosie pieczarkowym to pomysł na tradycyjny i sycący obiad 123rf/Plus Stock Photo/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym to pomysł na pyszny, tradycyjny obiad dla całej rodziny. Delikatne pulpeciki przygotujesz bardzo łatwo, tak samo jak błyskawiczny sos pieczarkowy. Taki tradycyjny posiłek nie wymaga wiele pracy, ale świetnie smakuje i jest pożywny.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na smaczny i nieskomplikowany obiad: pulpety w sosie pieczarkowym. Polecam zrobić pulpety z mięsa drobiowego, bo jest delikatne. Możesz kupić gotowe mielone mięso lub całą pierś i następnie ją posiekać lub zmielić samodzielnie. Formowanie pulpecików jest bardzo proste i nie zajmie dużo czasu. Potem wystarczy je ugotować. Do pulpecików drobiowych polecam tym razem sos pieczarkowy. Pulpety podawaj z ziemniakami lub ryżem i nie zapomnij o surówce, np. z marchewki i selera. Takie danie z pewnością ucieszy całą rodzinę.

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g mięsa drobiowego,

  • 1 bułka,

  • 1 jajko,

  • pół szklanki bulionu,

  • szczypta soli i pieprzu,

  • olej do smażenia.

Na sos pieczarkowy do pulpetów:

  • 300 g pieczarek,

  • 1 szalotka,

  • 150 ml śmietanki,

  • natka pietruszki,

  • 0,5 l bulionu,

  • łyżka masła,

  • szczypta soli i pieprzu.

Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym?

  1. Przygotuj bulion i namocz w nim w bułkę przez ok. 15 minut.

  2. Mięso drobiowe zblenduj lub drobno posiekaj. Możesz je także przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

  3. Odciśnij bułkę i przełóż do miski. Dodaj zmielone mięso, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj całość, najlepiej dłonią. Jeśli masa się nie klei, dodaj trochę bułki tartej.

  4. Formuj z masy małe klopsiki.

  5. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej pulpeciki. Gotuj je ok. 15 min.

  6. W tym czasie przygotuj sos pieczarkowy.

  7. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pokrojoną szalotkę, pieczarki i smaż, aż się lekko zrumienią. Dodaj śmietankę, sól i pieprz. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj trochę bulionu.

  8. Odcedź klopsiki i przełóż je do sosu. Lekko wymieszaj. Posyp całość posiekaną natką pietruszki.

  9. Gotowe pulpeciki podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni