W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na smaczny i nieskomplikowany obiad: pulpety w sosie pieczarkowym. Polecam zrobić pulpety z mięsa drobiowego, bo jest delikatne. Możesz kupić gotowe mielone mięso lub całą pierś i następnie ją posiekać lub zmielić samodzielnie. Formowanie pulpecików jest bardzo proste i nie zajmie dużo czasu. Potem wystarczy je ugotować. Do pulpecików drobiowych polecam tym razem sos pieczarkowy. Pulpety podawaj z ziemniakami lub ryżem i nie zapomnij o surówce, np. z marchewki i selera. Takie danie z pewnością ucieszy całą rodzinę.
Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 g mięsa drobiowego,
1 bułka,
1 jajko,
pół szklanki bulionu,
szczypta soli i pieprzu,
olej do smażenia.
Na sos pieczarkowy do pulpetów:
300 g pieczarek,
1 szalotka,
150 ml śmietanki,
natka pietruszki,
0,5 l bulionu,
łyżka masła,
szczypta soli i pieprzu.
Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym?
Przygotuj bulion i namocz w nim w bułkę przez ok. 15 minut.
Mięso drobiowe zblenduj lub drobno posiekaj. Możesz je także przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Odciśnij bułkę i przełóż do miski. Dodaj zmielone mięso, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj całość, najlepiej dłonią. Jeśli masa się nie klei, dodaj trochę bułki tartej.
Formuj z masy małe klopsiki.
W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej pulpeciki. Gotuj je ok. 15 min.
W tym czasie przygotuj sos pieczarkowy.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pokrojoną szalotkę, pieczarki i smaż, aż się lekko zrumienią. Dodaj śmietankę, sól i pieprz. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj trochę bulionu.
Odcedź klopsiki i przełóż je do sosu. Lekko wymieszaj. Posyp całość posiekaną natką pietruszki.
Gotowe pulpeciki podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
