Spis treści
Robert Makłowicz poleca suskę sechlońską
Robert Makłowicz to znany polski krytyk kulinarny, podróżnik i dziennikarz. Na swoim kanale na YouTube zamieszcza filmy z podróży po niezwykłych miejscach świata, barwnie omawiając tamtejsze zwyczaje, tradycje kulinarne i lokalne przysmaki. Na końcu każdego odcinka znany kucharz przedstawia przepis na danie nawiązujące do kuchni opisywanego regionu.
W jednym z ostatnich odcinków pt. „Beskid Wyspowy. Podziemna Bochnia" Robert Makłowicz zaprezentował dwa przepisy z suską sechlońską.
- Jesteśmy w Małopolsce, no więc nie tylko sól tutaj ma znaczenie. Mam kilka produktów niezwykle emblematycznych dla mojego regionu. To jest coś bez czego nie ma małopolskiej kuchni. Mianowicie suska sechlońska - mówi Robert Makłowicz.
O czym mowa? Suska sechlońska ma certyfikat unijny pochodzenia. To śliwka suszona lub podwędzana, najczęściej węgierka, o słodkim smaku i z mięsistym miąższem, pochodząca z terenów Małopolski.
- To cudowny materiał na wiele dań, nie tylko kompot z suszu - podkreśla kucharz i poleca dwa dania z suską sechlońską.
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Peugeot
Peugeot młynek do pieprzu paris u select natural 18 cm 23386

Typhoon
Typhoon Butelka Do Oliwy Lub Octu 250Ml Seasonings Przezroczysta ...

FoodSaver
Foodsaver Pojemnik do przechowywania próżniowego Fresh 2.0 FFC022X
Przepis Roberta Makłowicza na pieczoną białą kiełbasę
Na główne danie Robert Makłowicz poleca białą, surową kiełbasę. Kucharz najpierw ponakłuwał kiełbasę wykałaczką i przygotował do pieczenia z:
- cebulą,
- czosnkiem,
- suską sechlońską,
- czerwonym winem.
Potrawę kucharz ułożył w naczyniu żaroodopornym warstwami, najpierw cebulę z czosnkiem, kiełbasę oraz śliwki bez pestek.
- Te śliwki kupiłem z pestkami. Są też bez pestki, ale akurat takich nie było, wiec moja dobra żona pieczołowicie wszystkie pestki wydłubała - mówi Makłowicz.
Jedyne zioła użyte do potrawy w polecanym przez Makłowicza przepisie to liście laurowe i ziele angielskie. Kucharz dodał też pieprz i odrobinę soli. Potrawę piekł półtorej godziny w 180 stopniach. W połowie czasu podlał czerwonym winem.
Deser Roberta Makłowicza z suską sechlońską
Do przygotowania deseru Robert Makłowicz użył tych składników:
- jabłka Ligol,
- suskę sechlońską,
- kaszę jaglaną,
- miód,
- orzechy włoskie.
Kucharz rozpoczął przygotowanie deseru od ugotowania kaszy jaglanej.
- Pamiętajcie, kasza jaglana, żeby była dobra trzeba na sicie przelać ją zimną wodą, następnie na tym samym sicie przelać ją wrzątkiem. Wówczas wypłukuje się z kaszy goryczkę - doradza Robert Makłowicz.
Następnie kucharz wymieszał kaszę z posiekanymi śliwkami, dodał tarte orzechy włoskie i miód malinowy. Takim farszem nadział wydrążone jabłka, skropione sokiem z cytryny. Całość zapiekł w żaroodpornym naczyniu przez pół godziny.
- Niezwykle proste, lokalne składniki. To jest właśnie przepis na osiągniecie kulinarnego sukcesu - podkreśla Robert Makłowicz.
Może pora na nową patelnię?

Zwieger
Zwieger Klassiker 28 cm
Funkcje dodatkowe:można używać w piekarniku w temp…

Tefal
Tefal Jamie Oliver Cooks Direct E3040655 28 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Gwaran…

Zwilling
Zwilling Forte 28 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Gwaran…

Zwilling
Zwilling Forte 26 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Gwaran…

gerlach
SMART STEEL 20, 24, 28 cm Zestaw patelni GERLACH
zestaw 3 patelni smart steel z wysokiej jakości st…

Zwilling
Zwilling Prime 24cm
Funkcje dodatkowe:równomierna dystrybucja ciepła;K…

Valdinox
Valdinox Space 24 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza, równo…

Altom Design
Altom Design Natura Light 24 cm
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Gwaran…
Pod filmikiem można przeczytać wiele pozytywnych komentarzy internautów: „Zawsze dania przez Pana przyrządzone wydają się pyszne, ale dzisiaj przebił Pan samego siebie, pozdrawiam" - napisał jeden z użytkowników YT. „Superkiełbasa. Taką robi się u nas na święta wielkanocne" - dodał inny. „Pieczone jabłka to największa pychota świata".
Suska sechlońska skarbem Małopolski
Suska sechlońska jest prawdziwym przysmakiem. Jej nazwa „sechlońska" wzięła się od nazwy wsi Sechna, na południu Polski, skąd pochodzi lokalna tradycja suszenia i wędzenia śliwek. Słowo „suska" jest określeniem suszonej i wędzonej śliwki.

Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych w kategorii warzywa i owoce w woj. małopolskim. Ma certyfikat unijny ChOG (chronione oznaczenie geograficzne).
[cyt]- Choć źródła historyczne nie wskazują dokładnie, kiedy zapoczątkowano tę tradycję, to według legendy wędzenie śliwek na tym obszarze wprowadził lokalny duszpasterz, który zachęcił swoich parafian, aby podjęli się tego zajęcia, i przekazał im swoją wiedzę i umiejętności - czytamy w oficjalnym opisie suski sechlońskiej na stronie Komisji Europejskiej: Suska sechlońska ChOG
Suszarnie i Święto Suszonej Śliwki
W Małopolsce znajduje się aż 677 suszarni produkujących suskę sechlońską. O tym, jak ważna jest tradycja suszenia śliwek w tym regionie świadczy organizowane od 2001 r. Święto Suszonej Śliwki w miejscowości Dobrociesz.
Dla odwiedzających region turystów zorganizowano także „Szlak Suszonej Śliwki” z wytyczonym pomiędzy miejscowymi sadami śliwowymi i suszarniami owoców. Podczas takiej wycieczki można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o produkcji i historii suski sechlońskiej oraz skosztować suszonej śliwki i innych owoców.
Właściwości suski sechlońskiej
Suska sechlońska ma duże walory smakowe oraz odżywcze. Cechą charakterystyczną tych suszonych śliwek jest wysoka zawartość wody, sięgająca nawet 25 proc.
Suska sechlońska jest źródłem:
- pektyn,
- błonnika,
- witaminy A,
- potasu.
Warto jednak zwrócić uwagę na kaloryczność suski sechlońskiej, która jest trzy razy większa niż w przypadku świeżych owoców, tzn. w 100 g produktu jest ok. 360 kalorii.
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
- Szukasz przepisu na słodką „zemstę teściowej”? To ciasto zachwyci nawet zięcia
- Śniadaniowy hit na weekend. Sprawdź nasz przepis
- To ciasto migdałowe smakuje niebiańsko. Idealne na Dzień Matki
- Ciasto tylko dla dorosłych. Jak zrobić "pijaną śliwkę"?
- Najlepszy przepis na ekspresowy żurek na zakwasie. Koniecznie wypróbuj
- Poznaj przepis na pyszne gofry z Liège. Pokochasz je od pierwszego gryza
Przyrządzaj pyszne wypieki!

Smeg
Smeg SMF02BLEU
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Bosch
Bosch MUM58365
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:tak;Funkcje…

Bosch
Bosch MUM5XW40 + przystawka do lodów MUZ5EB2
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

MPM
MPM Kasia Plus MRK-11 + waga kuchenna MWK-02
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Gastroback
Gastroback 40977
Cięcie w kostkę:nie;Funkcje:mielenie mięsa, ubijan…

Bosch
Bosch MUM58259 + misa MUZ5KR1
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid 5KSM125 (beżowy) + 5KSMVSA
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?