Pyszny sernik, który nigdy nie opada. Poznaj najlepszy przepis na sernik z mlekiem w proszku. Po prostu niebo w gębie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ten sernik to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak przygotować pyszny i puszysty sernik z mlekiem w proszku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ten sernik to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak przygotować pyszny i puszysty sernik z mlekiem w proszku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie niezawodny przepis na sernik z mlekiem w proszku – zawsze się udaje, nigdy nie opada i nie pęka. Masa serowa jest lekka, puszysta i smakuje jak delikatna pianka. Podpowiadam, jak zrobić taki wyśmienity wypiek krok po kroku. Sprawdź i wypróbuj przepis na sernik z mlekiem w proszku.

W skrócie:

Sernik to jedno z najczęściej przygotowywanych ciast na święta i inne specjalne okazje. Nic w tym dziwnego, to pyszne i popisowe ciasto. Proponuję przepis na sernik z mlekiem w proszku, który z pewnością zachwyci twoich gości. Jego wyjątkowy smak i lekkość to zasługa pieczenia w kąpieli wodnej. To prostsze niż myślisz. Ważne, by skorzystać z blaszki bez wyjmowanego dna.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny sernik z mleka w proszku.

Przepis na sernik z mlekiem w proszku

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja: na dużą blaszkę
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego twarogu półtłustego,
  • 6 jajek,
  • półtorej szklanki mleka w proszku,
  • półtorej szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 budynie śmietankowe w proszku (2x 40g),
  • do dekoracji cukier puder i np. maliny, listki mięty.

Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku?

  1. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.
  2. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mleko w proszku, wanilię oraz budynie w proszku.
  3. Dodaj stopniowo ser, nie przerywając miksowania.
  4. Cały czas miksując, wlewaj powoli olej i mleko.
  5. Białka ubij w osobnej misce. Dodaj do masy sernikowej i wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Przelej masę sernikową do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Ustaw formę z masą sernikową na większej blaszce.
  8. Wypełnij większą blaszkę wodą do 1/3 wysokości formy sernikowej. Teraz możesz upiec sernik w tzw. kąpieli wodnej.
  9. Piecz sernik ok. 1 godzinę w 170 stopniach. Jeśli sernik się będzie mocno rumienił, to przykryj go papierem do pieczenia.
  10. Gotowy sernik zostaw w piekarniku do wystudzenia.
  11. Przed podaniem posyp sernik cukrem pudrem i udekoruj np. malinami i listkami mięty.
Ten sernik to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak przygotować pyszny i puszysty sernik z mlekiem w proszku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Pyszny sernik, który nigdy nie opada. Poznaj najlepszy przep...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.