W skrócie:
Szukasz pomysłu na proste, ale oryginalne szaszłyki na grilla? Wypróbuj mój przepis na wyśmienite szaszłyki z boczku i schabu. Ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy, ale efekt jest zaskakująco smaczny. To najlepsze szaszłyki na grilla dla wielbicieli mięsa. Są tu jego aż dwa rodzaje – schab oraz boczek. Mięso wystarczy przyprawić oraz zamarynować. Do takich prostych szaszłyków z mięsa nie trzeba dodawać wielu warzyw. Wystarczy tylko cebula, która doskonale podkreśla ich smak. Szaszłyki z boczku i schabu najlepiej podawać z tartym chrzanem. Możesz także przygotować do nich pyszną sałatkę z młodych ziemniaków. To pyszny i prosty obiad, przy którym się nie napracujesz, ale zbierzesz same pochwały.
Szaszłyki ze schabu i boczku – proste szaszłyki na grilla
Czas przygotowania: 20 minut + marynowanie + grillowanie
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 g schabu,
300 g boczku,
2-3 cebule,
przyprawa do mięsa grillowanego,
sól, pieprz,
olej,
słoiczek chrzanu tartego.
Jak zrobić szaszłyki na grilla ze schabu?
Schab oczyściłam i pokroiłam w dużą kostkę. Wysmarowałam olejem, natarłam solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Tak przygotowany schab wstawiłam na godzinę do lodówki.
Boczek pokroiłam na mniejsze kawałki, cebulę pokroiłam w ósemki.
Na metalowe szpikulce do grilla nabijałam schab, boczek oraz cebulę – na przemian. Możesz także nabić mięso na długie wykałaczki.
Gotowe szaszłyki zawinęłam w folię aluminiową.
Grillowałam na grillu ok. 40 minut. Tak przygotowane szaszłyki można także zgrillować w piekarniku.
Szaszłyki ze schabu podałam z tartym chrzanem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?