Pyszne szaszłyki z boczku i schabu. Gratka dla wielbicieli mięsa. Wypróbuj przepis na prosty obiad grilla

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Szaszłyki ze schabu i boczku to pomysł na prosty obiad z grilla
Szaszłyki ze schabu i boczku to pomysł na prosty obiad z grilla 123rf/miroha/zdjęcie ilustracyjne
Wyśmienite szaszłyki na grilla z dwóch rodzajów mięsa to pomysł na smaczny i prosty do zrobienia obiad. Te szaszłyki ze schabu i boczku przygotowujesz w kilka chwil. Są tak smaczne, że cała rodzina będzie się zajadać. Podaj do nich tarty chrzan oraz prostą sałatkę na grilla.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na proste, ale oryginalne szaszłyki na grilla? Wypróbuj mój przepis na wyśmienite szaszłyki z boczku i schabu. Ich przygotowanie nie wymaga wiele pracy, ale efekt jest zaskakująco smaczny. To najlepsze szaszłyki na grilla dla wielbicieli mięsa. Są tu jego aż dwa rodzaje – schab oraz boczek. Mięso wystarczy przyprawić oraz zamarynować. Do takich prostych szaszłyków z mięsa nie trzeba dodawać wielu warzyw. Wystarczy tylko cebula, która doskonale podkreśla ich smak. Szaszłyki z boczku i schabu najlepiej podawać z tartym chrzanem. Możesz także przygotować do nich pyszną sałatkę z młodych ziemniaków. To pyszny i prosty obiad, przy którym się nie napracujesz, ale zbierzesz same pochwały.

Szaszłyki ze schabu i boczku – proste szaszłyki na grilla

Czas przygotowania: 20 minut + marynowanie + grillowanie

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g schabu,

  • 300 g boczku,

  • 2-3 cebule,

  • przyprawa do mięsa grillowanego,

  • sól, pieprz,

  • olej,

  • słoiczek chrzanu tartego.

Jak zrobić szaszłyki na grilla ze schabu?

  1. Schab oczyściłam i pokroiłam w dużą kostkę. Wysmarowałam olejem, natarłam solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Tak przygotowany schab wstawiłam na godzinę do lodówki.

  2. Boczek pokroiłam na mniejsze kawałki, cebulę pokroiłam w ósemki.

  3. Na metalowe szpikulce do grilla nabijałam schab, boczek oraz cebulę – na przemian. Możesz także nabić mięso na długie wykałaczki.

  4. Gotowe szaszłyki zawinęłam w folię aluminiową.

  5. Grillowałam na grillu ok. 40 minut. Tak przygotowane szaszłyki można także zgrillować w piekarniku.

  6. Szaszłyki ze schabu podałam z tartym chrzanem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni