Puszyste drożdżówki z porzeczkami na deser. Upiecz, a rodzina nie będzie szczędzić komplementów. Smakują jak z najlepszej cukierni

Anna Daniluk
Domowe drożdżówki z porzeczkami to słodka propozycja dla fanów apetycznych bułeczek.
Domowe drożdżówki z porzeczkami to słodka propozycja dla fanów apetycznych bułeczek. 123rf.com/dolphytv/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na małe co nieco z porzeczkami? Wypróbuj drożdżówki z porzeczkami. To wyborny pomysł na słodką przekąskę, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, choć jest czasochłonne. Jednak efekt końcowy z pewnością wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Rozsmakuje się w sezonowych drożdżówkach z czerwonymi porzeczkami.

W skrócie:

Delikatne drożdżówki z porzeczkami to idealny sposób na wykorzystanie owoców, które być może rosną w twoim ogródku. Ich kwaśno-słodki smak doskonale komponuje się z delikatnym, puszystym ciastem drożdżowym. Możesz posypać wierzch, słodką, chrupiąca kruszonką, która będzie rozpływać się w ustach. Te pyszne bułeczki będą doskonałym dodatkiem do letnich spotkań przy kawie lub herbacie. Spróbuj tego przepisu, a możliwe, że staną się twoim ulubionym.

Drożdżówki z porzeczkami – prosty przepis na bułki

Liczba porcji:  na 10-12 bułeczek.

Czas przygotowania: 2,5 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 porcja pasty tanzhong: 100 ml wody + 20 g mąki pszennej,

  • 500 g mąki pszennej typu 450,

  • 1 całe jajko,

  • 2 żółtka,

  • 50 g cukru,

  • 7 g suchych drożdży,

  • 210 ml mleka,

  • 60 g masła,

  • 3 g soli.

Nadzienie:

  • 1 kg czerwonych porzeczek (same owoce),

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • 50 g cukru.

Do posmarowania:

  • 1 jajko,

  • 2 łyżki mleka.

Jak zrobić drożdżówki z porzeczkami?

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do rondelka i wymieszaj z 20 g mąki pszennej. Podgrzewaj, aż powstanie pasta o konsystencji budyniu.

  2. Przesiej mąkę pszenną i wsyp sól, cukier i suche drożdże do miski robota kuchennego.

  3. Mleko podgrzej razem z masłem do roztopienia i odstaw do wystudzenia.

  4. Jajko należy rozkłócić z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.

  5. Włącz robot kuchenny na średnich obrotach i wlej powoli przestudzone mleko z masłem.

  6. Następnie dodaj masę jajeczną i wystudzoną pastę tangzhong.

  7. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.

  8. Ciasto drożdżowe przełóż do natłuszczonej miski i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

  9. Po tym czasie dziel na kęsy o wadze 90 g.

  10. Owoce wymieszaj w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną.

  11. Ciasto rozpłaszcz w filiżance i nadziewaj owocami.

  12. Zamknij przeciwne końce i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  13. Posmaruj wierzch jajkiem rozmieszanym z mlekiem i piecz przez 12 minut w temperaturze 190° Celsjusza, aż będą rumiane.

  14. Możesz też przed pieczeniem  ozdobić je kruszonką lub płatkami migdałowymi i dopiero upiec na złotobrązowo.

Mam nadzieję, że ten prosty przepis na drożdżówki z porzeczkami na stałe zagości w twoim jadłospisie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz też inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni