Pulchne, miękki i pyszne oponki serowe. Do tego przepisu nie potrzebujesz nawet drożdży. Te oponki to hit karnawału!

Karolina Głogowska
Oponki z sera białego to hit karnawału
Oponki z sera białego to hit karnawału Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Puszyste i mięciutkie oponki serowe to hit karnawału. Nie musisz czekać na tłusty czwartek, żeby je przygotować. Są banalnie proste do zrobienia! Wystarczy zmieszać kilka składników, a potem usmażyć z nich ciasto. Robi się je ekspresowo, a efekt jest wyśmienity.

W skrócie

Wielu z nas, mimo że uwielbia pączki i donuty z dziurką, obawia się samodzielnego przygotowania i smażenia ciasta. Dla takich osób mam dziś przepis na oponki serowe, które są dużo łatwiejsze do przygotowania niż tradycyjne oponki drożdżowe. W mniej niż godzinę otrzymamy słodką przekąskę karnawałową, jak z cukierni. Oponki serowe z tego przepisu nie zawierają drożdży, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie i martwić się, że coś się nie uda. Za wyrośnięcie oponek serowych odpowiada tutaj dodatek sody oczyszczonej. Ważne jest to, aby użyć półtłustego twarogu. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne i łatwiejsze do smażenia.

Oponki serowe – przepis na pyszną i słodką karnawałową przekąskę

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 30 oponek
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 250 g śmietany,
  • 5 żółtek,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • dwie łyżki spirytusu,
  • cukier puder,
  • 1 litr oleju do smażenia.

Jak przygotować najprostsze serowe oponki?

  1. Nie posiadam maszynki do mielenia, więc twaróg po prostu zblendowałam dokładnie w mikserze.
  2. Przełożyłam twaróg do dużej miski, dodałam przesianą mąkę, żółtka, cukry, śmietanę oraz ocet.
  3. Dokładnie wyrobiłam ciasto, podzieliłam na mniejsze części, a każdą rozwałkowałam na grubość między 1 a 2 cm.
  4. Dużą szklanką wykroiłam w cieście koła. W każdym kole wykroiłam kieliszkiem dziurkę w środku.
  5. W głębokim garnku rozgrzałam tłuszcz. Sprawdziłam temperaturę, wrzucając kawałeczek ciasta. Powinno od razu wypłynąć i zacząć się smażyć.
  6. Smażyłam serowe oponki, aż zrobiły się rumiane.
  7. Na koniec wyłożyłam serowe oponki na talerz z papierowym ręcznikiem i posypałam cukrem pudrem.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni