Pulchne i pyszne oponki serowe. Prosty przepis bez dodatku drożdży. Nie czekaj na tłusty czwartek, oponki to hit karnawału

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Oponki z sera białego to hit karnawału
Oponki z sera białego to hit karnawału Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Puszyste i mięciutkie oponki serowe to hit karnawału. Nie musisz czekać na tłusty czwartek, żeby się za nie zabrać. Są banalnie proste do przygotowania, bo tak naprawdę wystarczy zmieszać kilka składników, a potem usmażyć ciasto. Robi się je ekspresowo, a efekt jest wyśmienity.

W skrócie

Wielu z nas, mimo że uwielbia pączki i donuty z dziurką, obawia się samodzielnego przygotowania i smażenia ciasta. Dla takich osób mam dziś przepis na oponki serowe, które są dużo łatwiejsze do przygotowania niż tradycyjne oponki drożdżowe. W mniej niż godzinę otrzymamy słodką przekąskę karnawałową, jak z cukierni. Oponki serowe z tego przepisu nie zawierają drożdży, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie i martwić się, że coś się nie uda. Za wyrośnięcie oponek serowych odpowiada tutaj dodatek sody oczyszczonej. Ważne jest to, aby użyć półtłustego twarogu. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne i łatwiejsze do smażenia.

Oponki serowe – przepis na pyszną i słodką karnawałową przekąskę

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 30 oponek
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 250 g śmietany,
  • 5 żółtek,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • dwie łyżki spirytusu,
  • cukier puder,
  • 1 litr oleju do smażenia.

Jak przygotować najprostsze serowe oponki?

  1. Nie posiadam maszynki do mielenia, więc twaróg po prostu zblendowałam dokładnie w mikserze.
  2. Przełożyłam twaróg do dużej miski, dodałam przesianą mąkę, żółtka, cukry, śmietanę oraz ocet.
  3. Dokładnie wyrobiłam ciasto, podzieliłam na mniejsze części, a każdą rozwałkowałam na grubość między 1 a 2 cm.
  4. Dużą szklanką wykroiłam w cieście koła. W każdym kole wykroiłam kieliszkiem dziurkę w środku.
  5. W głębokim garnku rozgrzałam tłuszcz. Sprawdziłam temperaturę, wrzucając kawałeczek ciasta. Powinno od razu wypłynąć i zacząć się smażyć.
  6. Smażyłam serowe oponki, aż zrobiły się rumiane.
  7. Na koniec wyłożyłam serowe oponki na talerz z papierowym ręcznikiem i posypałam cukrem pudrem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni