Prosta i pyszna sałatka szopska. Hit bułgarskich kurortów, który z łatwością zrobisz w domu. Wyśmienita sałatka na imprezę i grilla

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sałatka szopska przypomina grecką i idealnie nadaje się do dań z grilla
Sałatka szopska przypomina grecką i idealnie nadaje się do dań z grilla 123rf/kasia2003/zdjęcie ilustracyjne
Pyszna sałatka z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli i sera owczego to hit bułgarskich oraz chorwackich kurortów. Bez problemu zrobisz ją w domu na kolację, imprezę czy przystawkę do dań z grilla. Jest chrupiąca, kolorowa i przepyszna. Wypróbuj przepis na sałatkę szopską, którą przygotujesz w kilka chwil i zachwycisz gości.

W skrócie:

Na urlopie w Bułgarii czy Chorwacji możemy zjeść jedną najpopularniejszych lokalnych przystawek, czyli sałatkę szopską. Przyrządza się ją ze świeżych warzyw: pomidorów, ogórków, papryki i cebuli oraz sera owczego. Skojarzenia z sałatką grecką są jak najbardziej na miejscu. Jest jednak kilka różnic między tymi dwoma daniami. Do sałatki greckiej dodaje się oliwki (najczęściej czarne) oraz oregano, które oryginalnie nie występują w sałatce szopskiej. W tej drugiej znajdziemy za to natkę pietruszki. Najistotniejszy jest jednak ser. W sałatce greckiej to oczywiście feta. W wielu restauracjach kroi się ją w kostkę, ale w tradycyjnych lokalach najczęściej na warzywa kładzie się po prostu gruby plaster fety i polewa go oliwą z oliwek. W sałatce szopskiej mamy lokalny ser solankowy, tzw. sirene. Zazwyczaj kruszy się go lub ściera na tarce o grubych oczkach. Tradycyjnie warzywa do obu sałatek kroi się w dość duże, grube kawałki, nie trzeba się więc bawić w szatkowanie. Ma być łatwo, prosto i smacznie.

A skąd nazwa szopskiej sałatki? Nawiązuje ona do Szopów, czyli mieszkańców Sofii oraz sąsiednich regionów. Co ciekawe, sałatka nie jest wcale naturalnym wytworem lokalnej kuchni. Wymyślono ją dla turystów, a po raz pierwszy została zaserwowana w 1956 roku w jednym z bułgarskich kurortów. Nie ujmuje jej to oczywiście smaku. A która sałatka jest lepsza? Grecka czy szopska? Na szczęście nie trzeba wybierać.

Sałatka szopska – przepis na pyszną przekąskę na grilla

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g sera owczego,

  • 2 dojrzałe pomidory,

  • 4 ogórki gruntowe,

  • czerwona papryka,

  • szalotka,

  • pęczek pietruszki,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,

  • łyżka soku z cytryny,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić bułgarską sałatkę szopską?

  1. Ogórki obrałam i pokroiłam w grube plastry.

  2. Pomidory pokroiłam na kawałki.

  3. Paprykę pokroiłam na kawałki.

  4. Szalotkę pokroiłam w plastry.

  5. Wszystkie warzywa umieściłam w salaterce, dodałam oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszałam.

  6. Rozkruszyłam palcami ser owczy i posypałam nim sałatkę.

  7. Na wierzch dodałam posiekaną natkę pietruszki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni