Spis treści
Jadalne fiołki
Gdy fiołki podnoszą nad ziemię swoje drobne kwiatki zaczyna się wiosna. Niepozorne, drobne, przycupnięte w zakamarkach ogrodu kwitną bardzo krótko, zaledwie kilka tygodni marca i kwietnia. Tegoroczna wiosna nas nie rozpieszcza, ale dla fiołków jest idealna. Kwitną tak długo aż silniejsze drzewa i krzewy zasłaniają im dostęp do światła.
Fiołki to deser królewski. Podobno uwielbiała je brytyjska królowa Elżbieta I. Miała słabość do słodyczy a w jej czasach stać na nie było nielicznych. Cukier sprowadzano z nowego świata, był nie tylko trudno dostępny, ale i drogi dlatego arystokracja i bogacze z dumą obnosili zęby poczerniałe od próchnicy. Na kartach historii znaleźć więc można nie tylko podboje i wiele lat udanych rządów Elżbiety, ale i wzmianki o jej ciężkim charakterze. Humor królowej psuł ból psujących się zębów a próchnicę zawdzięczała kandyzowanym fiołkom. Smak tych kwiatów kochała też cesarzowa Sisi. W Wiedniu do dziś zjeść można fiołkowe lody, ulubiony deser cesarzowej.
Wyrafinowane piękno czyli krystalizowane fiołki
Fiołki można krystalizować albo kandyzować. Kandyzowanie to proces skomplikowany i ma jedną wadę - zanurzone w gorącym syropie cukrowym a potem obtoczone w krystalicznym cukrze delikatne pączki kurczą się i tracą kształt. Dlatego od fiołków kandyzowanych wolę krystalizowane fiołki. Kilka małych kwiatków zmienia każdy deser w dzieło sztuki.
Krystalizowanie kwiatów wymaga sporo cierpliwości ale nie jest trudne. Fiołki najlepiej zbierać w ciepły, słoneczny dzień, przed południem, kiedy zdążą obeschnąć z porannej wilgoci. Najlepiej zebrać małą partię, tylko tyle, ile jesteśmy w stanie w danym momencie przygotować, bo drobne kwiaty szybko więdną. Poza fiołkami potrzebujemy jedynie białka jaja i cukru. I miękkiego pędzelka.
Białko jaja lekko roztrzepuję a potem uzbrajam się w cierpliwość. Każdy płatek każdego kwiatka trzeba po prostu posmarować białkiem z obu stron a następnie delikatnie obsypać cukrem. Tak przygotowane układamy na pergaminie i czekamy aż wyschną.
Moja rady – najlepiej sprawdza się drobny cukier do wypieków. Zwykły cukier ma zbyt duże kryształki a cukier puder zbija się w kulki. Zerwij kwiaty wraz z łodygami. Tak znacznie łatwiej utrzymać je w palcach.
Suszarki do warzyw i owoców
Przepis na krystalizowane fiołki

Składniki
- 1 szklanka kwiatów fiołka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 białko jaja
Jak zrobić krystalizowane fiołki?
- Białko jaja porządnie rozkłóć widelcem. Przygotuj miseczkę z cukrem.
- Za pomocą pędzelka płatki każdego kwiatu z obu stron posmaruj białkiem jaja. Każdy kwiat z obu stron obsyp cukrem.
- Susz na pergaminie z dala od światła słonecznego około doby lub przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 50 stopni, najlepiej z termoobiegiem.
- Krystalizowane fiołki przechowuj do 4 -8 tygodni w lodówce.
O AUTORCE bloga Plate By Kate
Kasia Nowicka - jest autorką bloga Plate by Kate, dziennikarką, producentką, a prywatnie mamą i wielbicielką podróży. Zaprasza na śledzenia jej kulinarnej pasji i dodaje: - Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę platebykate.com, Facebook i zaobserwujesz mój profil na Instagramie.

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Pij soki na zdrowie
kup teraz

SILVERCREST Wyciskarka wolnoobrotowa SSJ 300 C1, 300 W
SILVERCREST® Wyciskarka wolnoobrotowa SSJ 300 C1, …
kup teraz

SILVERCREST Sokowirówka EDS SFEE 800 A1
Opis produktu do świeżych soków owocowych i warzyw…
kup teraz

SILVERCREST Wyciskarka wolnoobrotowa SSJBK 300 B2, 300 W
Opis produktu wyciskarka wolnoobrotowa SSJBK 300 B…
kup teraz

SEVERIN Sokowirówka ES 9295, 400 W
SEVERIN Sokowirówka ES 9295, 400 WOpis produktu wy…
kup teraz

SILVERCREST Wyciskarka do cytrusów SZP 25 C3, 25 W
Opis produktu wyciskarka do cytrusów SZP 25 C3 do …
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym