Jak grillować sery? Pomysły na oscypka, halloumi i camemberta
Grillowanie kojarzy się głównie z mięsem, ale prawda jest taka, że ruszt oferuje znacznie więcej możliwości. Możesz się zastanawiać, jakie sery można grillować?...
Wielka Sobota i święconka. Co symbolizują pokarmy w koszyczku?
Wielka Sobota to dzień pełen symboli i tradycji. Jednym z najważniejszych zwyczajów jest święcenie pokarmów, czyli święconka – koszyczek wypełniony produktami,...
Roboty kuchenne z funkcją gotowania – czy warto? Przegląd modeli i możliwości
Gotowanie może być prawdziwą przyjemnością, ale bywa też czasochłonne. Na szczęście nowoczesne technologie wkraczają do kuchni, a roboty kuchenne z funkcją...
Ma „najwięcej chrzanu w chrzanie”. Bosacka wskazuje najlepszy chrzan na Wielkanoc
Chrzan to obowiązkowy składnik wielkanocnych dań. Katarzyna Bosacka przeprowadziła wielki test chrzanów i sprawdziła, który będzie najlepszy na Wielkanoc....
Jak wybrać najlepszy blender do koktajli i zup kremów?
Wiosenne bogactwo świeżych warzyw i owoców, które aż proszą się o kulinarne eksperymenty, to wsparcie, jakiego potrzebujemy. Do tego celu niezastąpionym...
Czy warto zainwestować w piekarnik parowy? Zalety i praktyczne zastosowania
W ostatnich latach wybieranie domowych sprzętów to ogromne wyzwanie, skoro na rynku pojawiają się coraz to nowsze technologie. Jednym z urządzeń, które wzbudza...
Co zabrać na wiosenny piknik? Niezbędne akcesoria i przekąski
Wiosna to idealny czas, by wyjść na świeże powietrze i cieszyć się pierwszymi ciepłymi dniami. Czy jest lepszy sposób na celebrowanie tej pory roku niż piknik w...
Nie męcz się ze skorupką! Oto sprawdzone metody na idealnie obrane jajka
Obieranie jajek na twardo potrafi być frustrujące. Niezależnie od tego, czy gotujesz je na Wielkanoc, do sałatki czy do kanapek, niesforna skorupka często nie...
Jak zapobiec zwijaniu się papieru do pieczenia? Oto prosta sztuczka!
Papier do pieczenia to niezastąpiona pomoc w kuchni, ale jego uporczywe zwijanie się może być naprawdę irytujące. Na szczęście istnieje prosty trik stosowany...
Praktyczne pomysły na organizację małej kuchni
Mała kuchnia wcale nie musi być problematyczna! Sekret tkwi w organizacji, przemyślanym układzie oraz odpowiednim doborze sprzętów i dekoracji. Jeśli brakuje Ci...
Jak zagęścić żurek? Z tymi sposobami zyskasz konsystencję jak marzenie
Domowy żurek to obok barszczu białego zupa, która niemal obowiązkowo znajduje się na wielkanocnym stole. Jednak żebyśmy w pełni mogli cieszyć się jego smakiem,...
Najlepszy filtr do wody – na który warto się zdecydować?
Filtr do wody zadba o lepszą czystość, jakość, smak i zapach wody z kranu. Zniweluje ponadto twardą wodę, dbając nie tylko o zdrowie użytkowników, ale też...
Solisz wodę na makaron? Ten nawyk możesz przypłacić zdrowiem
Większość z nas nie wyobraża sobie gotowania makaronu bez dodania soli. To sprawdzony sposób na uzyskanie smaku potrawy. Niestety ta powszechna rutyna nie...
6 niezawodnych metod na jedzenie w pracy. Poleca je Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Katarzyna Błażejewska-Stuhr to znana dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, która pokazuje jak jeść zdrowo, regularnie i bez poczucia winy. Prywatnie żona...
O TYM SIĘ MÓWIJaką kiełbasę wybierać do żurku? Nie tylko smak jest ważny
Tradycyjny żurek to jedna z najbardziej rozpoznawalnych zup w kuchni polskiej. W szczególności kojarzona jest z Wielkanocą. Wyrazisty lekko kwaśny smak...
O TYM SIĘ MÓWIJak użyć pulpę z mango? Oto smakowite zastosowanie słonecznego owocu
Mango to jeden z tych owoców, które kojarzą się z egzotycznymi podróżami. Słodkie, soczyste i niezwykle aromatyczne jest podstawą kuchni indyjskiej. Niestety,...
10 najlepszych zamrażarek, na które warto postawić w 2025 roku
Poszukujesz zamrażarki na miarę współczesnych czasów? Nowoczesne technologie, energooszczędność i trwałość to cechy, na które warto zwrócić uwagę. Przedstawiamy...
Czy w 2025 wciąż warto kupić Thermomixa?
Thermomix to jedno z tych urządzeń, którego zapewne nikomu nie trzeba przedstawiać. Zmienia sposób gotowania, komfort życia i sprawia, że kuchnia staje się...
Ta jedna przyprawa zastąpi wszystkie. Brytyjczycy poznali się na zielu angielskim
Ziele angielskie (łac. pimenta doica) znane jest dobrze jako przyprawa dodawana tradycyjnie do rosołu, gulaszy i mięs. Jednak zakres użycia go w kuchni jest...
Jak odświeżyć czerstwe pączki? Z tymi sposobami nic nie zmarnujesz
Zostały ci pączki po tłustym czwartku? Wyliczenia branżowe wskazują, że w Polsce w tym dniu na jedną osobę przypadają średnio 2-3 pączki. Trzeba jednak...
Co zamiast pączków? Poznaj oryginalne pomysły na tłusty czwartek
W tłusty czwartek nie liczymy kalorii. Tego dnia można do woli zajadać się ulubionymi frykasami. Jeżeli nie przepadasz za pączkami, to mamy sprawdzone przysmaki...
O TYM SIĘ MÓWIJak nadziewać pączki? Poznaj 3 najpopularniejsze metody
Pączki to przysmak, któremu trudno się oprzeć w tłusty czwartek, choć można zajadać je przez cały rok. Nadziewane kremem waniliowym, konfiturą z róży lub płynną...