Ekspresowe pączki z jogurtu greckiego. Są pyszne i doskonale sprawdzą się na tłusty czwartek

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Malutkie pączki na bazie jogurtu zasmakują również dzieciom. Przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo.
Malutkie pączki na bazie jogurtu zasmakują również dzieciom. Przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo. Sohadiszno / gettyimages.com
Pączki na jogurcie greckim są malutkie i pulchne, a przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu. To doskonały pomysł na coś słodkiego i pysznego, gdy brakuje nam czasu. Świetny dodatek, który sprawdzi się między innymi jako przekąska na imprezę, alternatywa do kupnych słodyczy i propozycja idealną na tłusty czwartek.

W skrócie

Pączki z jogurtu greckiego różnią się od tradycyjnych pączków. Są one delikatniejsze i bardziej pulchne, choć równie pyszne. Największą różnicę jednak sprawia jednak sposób przygotowania. Do pączków na jogurcie greckim nie potrzeba drożdży, w związku z czym ciasto nie musi wyrastać. Deser robi się wręcz ekspresowo. Ponadto słodkie kuleczki wymagają zaledwie kilku produktów, które zapewne każdy ma w swojej kuchni.

Czytaj też: Tłusty czwartek 2023. Kiedy obchodzimy, skąd pochodzi tradycja i dlaczego jemy tego dnia pączki?

Pączki z jogurtu greckiego - przepis

Liczba porcji: 30 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwe.

Składniki:

  • 260 gramów mąki pszennej,
  • 1,5 grama (1 łyżeczka) proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 15 gramów cukru waniliowego,
  • 30 gramów cukru pudru + 20 gramów do oprószenia,
  • 250 gramów jogurtu greckiego,
  • szczypta soli,
  • 500 ml oleju do smażenia.

Jak przygotować pączki na jogurcie greckim?

  1. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, sól, cukier puder, wbić całe jajka i wlać jogurt.
  2. Składniki wymieszać łyżką lub rękami.
  3. Ciasto można odstawić na około godzinę, lecz nie jest to konieczne.
  4. W wysokim garnku rozgrzać olej.
  5. Łyżeczką nabierać ciasto, a drugą łyżeczką wrzucać je do garnka. Pączki powinny się smażyć po około 4 minuty. Ogień nie może być zbyt duży, ale olej powinien być jednocześnie dobrze rozgrzany, tak, by ciasto w środku nie było surowe, ale też podczas smażenia nie chłonęło tłuszczu.
  6. Smażyć po kilka pączków w partii. Wyławiać i odkładać na ręcznik papierowy.
  7. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Dodatki do minipączków na jogurcie

Pączki można podawać na różne sposoby. Zamiast używać cukru pudru, można obtoczyć je w mieszance cukru waniliowego i cynamonu. Wypiek będzie pyszny z prażonymi jabłkami, a także sosem karmelowym.

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.