W skrócie
Jeśli szukasz czegoś oryginalnego na tłusty czwartek, warto sięgnąć po przepis na churros. To pyszne, chrupiące smażone smakołyki, podawane tradycyjnie z gorącym sosem czekoladowym. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy zrobić parzone ciasto, jak na ptysie i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać je do rozgrzanego tłuszczu. Po usmażeniu możesz obtoczyć je w cukrze pudrze z cynamonem lub podać z czekoladowym sosem.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania churros z sosem czekoladowym
Przepis na churros z sosem czekoladowym
Czas przygotowania ok. 45 minut
Porcja dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 30 g masła,
- 1 szklanka wody,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- olej roślinny lub smalec do smażenia.
Sos czekoladowy:
- 250 ml śmietanki 30 procent,
- 150 g czekolady,
- opcjonalnie szczypta cynamonu lub chili.
Zobacz także: Łatwe pączki na serku mascarpone. Najlepszy przepis na małe pączki serowe z lukrem. Idealne małe co nieco na tłusty czwartek
Jak zrobić churros?
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę, dodaj masło, sól i cukier. Całość zagotuj.
- Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką przez ok. 3 minuty, do momentu aż masa będzie sprężysta i gładka.
- Przełóż masę do miski i przestudź.
- W tym czasie zrób sos: zagotuj śmietankę, zdejmij z ognia i dodaj do niej czekoladę, wymieszaj, aż sos będzie gładki. Opcjonalnie możesz dodać do sosu szczyptę chili lub cynamonu.
- Gdy ciasto przestygnie, wbij do niego jedno jajko i mieszaj łyżką lub mikserem, aż się połączy, następnie dodaj drugie i ponownie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego lub specjalnej strzykawki do ciasta i kremów – sprawdzi się także woreczek na mrożonki z odciętym rogiem.
- Rozgrzej tłuszcz w garnku, do temp. ok. 180 stopni Celsjusza.
- Następnie ostrożnie wyciskaj do tłuszczu porcje ciasta i odcinaj nożyczkami lub nożem.
- Kawałki powinny mieć ok. 8 do 10 cm.
- Smaż na złoty kolor.
- Gotowe wyjmij do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym.
- Gotowe churros podawaj z jeszcze ciepłym sosem czekoladowym.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?