Owoce pod kruszonką. Przepis na pyszny deser z owocami. Kulinarny trik na idealnie chrupiącą kruszonkę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Owoce pod chrupiącą kruszonką to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz przepis i genialny trik na kruszonkę idealną. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Owoce pod chrupiącą kruszonką to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz przepis i genialny trik na kruszonkę idealną. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na szybki deser z owocami? Proponuję pyszne owoce pod kruszonką. To znany i lubiany smakołyk, który można podawać na ciepło i zimno. Co zrobić, by kruszonka po upieczeniu była pyszna i chrupiąca? Jest na to prosty sposób. Wypróbuj kulinarny trik na idealną kruszonkę do ciast i deserów.

W skrócie:

Owoce pod pyszną, maślano-waniliową kruszonką to prawdziwy smakołyk. Idealny deser na pochmurne dni. Możesz wybrać ulubione owoce np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, maliny czy truskawki. Przygotowując kruszonkę warto pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji masła, mąki i cukru. Dzięki temu będzie miała ona idealny smak i zachowa odpowiednią chrupkość po upieczeniu.

Dodatkowo podpowiadam mój sprawdzony trik na idealnie chrupiącą kruszonkę czyli dodanie do mąki i cukru rozpuszczonego masła. Taki sposób na kruszonkę jest prosty i szybki. Ciepłe masło sprawi, że cukier dobrze połączy się z mąką, a po upieczeniu kruszonka nie będzie twarda tylko chrupiąca i rozpływająca się w ustach.

Zobacz w galerii, jak łatwo zrobić owoce pod kruszonką.

Przepis na owoce pod kruszonką

czas przygotowania: 15 minut + schłodzenie kruszonki ok. 15 minut + pieczenie ok. 30 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 80 g masła,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • dowolne owoce,
  • opcjonalnie odrobina cynamonu.

Jak zrobić owoce pod kruszonką?

  1. Zacznij od odmierzenia wszystkich potrzebnych składników.
  2. Masło rozpuść.
  3. Mąkę wymieszaj z cukrem, wanilią i solą. Wlej rozpuszczone masło.
  4. Wymieszaj kruszonkę łyżką lub rękami.
  5. Schowaj kruszonkę do lodówki.
  6. Owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  7. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego. Możesz posypać je odrobiną cynamonu.
  8. Na koniec posyp owoce kruszonką, rozgniatając ją w palcach na małe kawałeczki.
  9. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.
Owoce pod chrupiącą kruszonką to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz przepis i genialny trik na kruszonkę idealną. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Owoce pod kruszonką. Przepis na pyszny deser z owocami. Kuli...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie