Owoce pod kruszonką. Przepis na pyszny deser z owocami. Kulinarny trik na idealnie chrupiącą kruszonkę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Owoce pod chrupiącą kruszonką to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz przepis i genialny trik na kruszonkę idealną. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Owoce pod chrupiącą kruszonką to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz przepis i genialny trik na kruszonkę idealną. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na szybki deser z owocami? Proponuję pyszne owoce pod kruszonką. To znany i lubiany smakołyk, który można podawać na ciepło i zimno. Co zrobić, by kruszonka po upieczeniu była pyszna i chrupiąca? Jest na to prosty sposób. Wypróbuj kulinarny trik na idealną kruszonkę do ciast i deserów.

W skrócie:

Owoce pod pyszną, maślano-waniliową kruszonką to prawdziwy smakołyk. Idealny deser na pochmurne dni. Możesz wybrać ulubione owoce np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, maliny czy truskawki. Przygotowując kruszonkę warto pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji masła, mąki i cukru. Dzięki temu będzie miała ona idealny smak i zachowa odpowiednią chrupkość po upieczeniu.

Dodatkowo podpowiadam mój sprawdzony trik na idealnie chrupiącą kruszonkę czyli dodanie do mąki i cukru rozpuszczonego masła. Taki sposób na kruszonkę jest prosty i szybki. Ciepłe masło sprawi, że cukier dobrze połączy się z mąką, a po upieczeniu kruszonka nie będzie twarda tylko chrupiąca i rozpływająca się w ustach.

Zobacz w galerii, jak łatwo zrobić owoce pod kruszonką.

Przepis na owoce pod kruszonką

czas przygotowania: 15 minut + schłodzenie kruszonki ok. 15 minut + pieczenie ok. 30 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 80 g masła,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • dowolne owoce,
  • opcjonalnie odrobina cynamonu.

Jak zrobić owoce pod kruszonką?

  1. Zacznij od odmierzenia wszystkich potrzebnych składników.
  2. Masło rozpuść.
  3. Mąkę wymieszaj z cukrem, wanilią i solą. Wlej rozpuszczone masło.
  4. Wymieszaj kruszonkę łyżką lub rękami.
  5. Schowaj kruszonkę do lodówki.
  6. Owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  7. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego. Możesz posypać je odrobiną cynamonu.
  8. Na koniec posyp owoce kruszonką, rozgniatając ją w palcach na małe kawałeczki.
  9. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.
Owoce pod chrupiącą kruszonką to pyszny deser na każdą okazję. Zobacz przepis i genialny trik na kruszonkę idealną. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Owoce pod kruszonką. Przepis na pyszny deser z owocami. Kuli...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.