W skrócie:
Owoce pod pyszną, maślano-waniliową kruszonką to prawdziwy smakołyk. Idealny deser na pochmurne dni. Możesz wybrać ulubione owoce np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, maliny czy truskawki. Przygotowując kruszonkę warto pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji masła, mąki i cukru. Dzięki temu będzie miała ona idealny smak i zachowa odpowiednią chrupkość po upieczeniu.
Dodatkowo podpowiadam mój sprawdzony trik na idealnie chrupiącą kruszonkę czyli dodanie do mąki i cukru rozpuszczonego masła. Taki sposób na kruszonkę jest prosty i szybki. Ciepłe masło sprawi, że cukier dobrze połączy się z mąką, a po upieczeniu kruszonka nie będzie twarda tylko chrupiąca i rozpływająca się w ustach.
Zobacz w galerii, jak łatwo zrobić owoce pod kruszonką.
Przepis na owoce pod kruszonką
czas przygotowania: 15 minut + schłodzenie kruszonki ok. 15 minut + pieczenie ok. 30 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 80 g masła,
- 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- szczypta soli,
- dowolne owoce,
- opcjonalnie odrobina cynamonu.
Jak zrobić owoce pod kruszonką?
- Zacznij od odmierzenia wszystkich potrzebnych składników.
- Masło rozpuść.
- Mąkę wymieszaj z cukrem, wanilią i solą. Wlej rozpuszczone masło.
- Wymieszaj kruszonkę łyżką lub rękami.
- Schowaj kruszonkę do lodówki.
- Owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego. Możesz posypać je odrobiną cynamonu.
- Na koniec posyp owoce kruszonką, rozgniatając ją w palcach na małe kawałeczki.
- Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.
Owoce pod kruszonką. Przepis na pyszny deser z owocami. Kuli...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Przyrządzaj pyszne wypieki!

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?