Najlepszy przepis na makaron z tuńczykiem. Pyszny obiad, który zrobisz w kwadrans. Sos z tuńczykiem jest tak dobry, że zaniemówisz

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Obłędny makaron z tuńczykiem przygotujesz w 15 minut
Obłędny makaron z tuńczykiem przygotujesz w 15 minut Karolina Głogowska
Trudno uwierzyć, że pyszny makaron z tuńczykiem jest tak prosty do przygotowania. Robi się go dokładnie tyle, ile zajmuje samo ugotowanie makaronu. Gęsty, aromatyczny sos przygotujesz w kilka chwil z łatwo dostępnych składników. Rodzina nie uwierzy, że zajęło ci to kwadrans.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie mój ulubiony przepis na najprostszy i najszybszy obiad, jaki znam. W dodatku taki, który zawsze robi wrażenie bardzo wykwintnego i smakuje każdemu, kto go spróbuje. To idealny przepis, gdy nie masz pomysłu na obiad albo dysponujesz naprawdę niewielką ilością czasu, żeby go przygotować.

Moje dziecko uwielbia makaron z tuńczykiem, mimo że nie przepada za rybami. Goście, których częstuję tym daniem, nie mogą uwierzyć, że składa się zaledwie z kilku składników i robi się je dosłownie 15 minut. Tyle, ile zajmuje ugotowanie makaronu. Sos z tuńczyka, śmietany i cytryny, jest niesamowicie kremowy i aromatyczny. Dodaję do niego zawsze kurkumę, żeby uzyskać słoneczny, żółty kolor.

Na zdjęciach w galerii zobaczysz, jak przygotować makaron z tuńczykiem krok po kroku.

Makaron z tuńczykiem – przepis na szybki i pyszny obiad

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g makaronu penne,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 200 g śmietany 18%,
  • dwie łyżki śmietanki 30%,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny,
  • łyżka oliwy,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pół łyżeczki kurkumy (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.

Jak przygotować szybki makaron z tuńczykiem na obiad?

  1. Makaron ugotowałam al dente, według przepisu na opakowaniu.
  2. W tym czasie rozgrzałam na patelni oliwę, na małym ogniu.
  3. Tuńczyka odsączyłam z zalewy i przełożyłam na patelnię.
  4. Rozdrobniłam tuńczyka, dodałam obie śmietany, wymieszałam i cały czas podgrzewałam na małym ogniu.
  5. Dodałam do sosu sok oraz skórkę z cytryny, posoliłam i doprawiłam pieprzem.
  6. Posiekałam natkę pietruszki i dodałam do sosu. Wymieszałam.
  7. Odcedziłam makaron i dodałam go do sosu. Przemieszałam całość na patelni.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni