Najlepsze ciasto z truskawkami i galaretką. Przełożone aksamitnym kremem budyniowym. Ten przepis zawsze robi furorę

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ciasto z galaretką i truskawkami to jeden z najlepszych przepisów na lato
Ciasto z galaretką i truskawkami to jeden z najlepszych przepisów na lato 123rf/zbg2/zdjęcie ilustracyjne
Puszysty biszkopt, aksamitny krem budyniowy i świeże truskawki to idealne połączenie. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na ciasto z truskawkami, galaretką i budyniem, wypróbuj ten, który jest w mojej rodzinie od lat. To ciasto zachwyca wyglądem i smakuje wprost wybornie. Najlepsze ciasto z truskawkami do popołudniowej kawy i na rodzinne spotkania.

W skrócie:

Podzielę się dzisiaj z tobą moim absolutnie ulubionym przepisem na ciasto z truskawkami i galaretką oraz kremem budyniowym. Ten deser przypomina mi dzieciństwo, bo odkąd pamiętam, robiła go moja ciocia, która jest mistrzynią wypieków. Zawsze prosiłam ją, żeby upiekła dla mnie to ciasto z truskawkami. Jest tu wszystko, co najlepsze – delikatny, puszysty biszkopt, aksamitny, słodki krem budyniowy i świeże owoce w galaretce. W końcu ciocia podzieliła się ze mną przepisem, który wydawał mi się nieco skomplikowany. Jednak ten biszkopt z truskawkami i galaretką wcale nie jest trudny do zrobienia. Po prostu jego przygotowanie składa się z kilku etapów. Jeśli jednak będziesz wykonywać czynności krok po kroku, na pewno sobie z nim poradzisz. Warto, bo efekt jest zachwycający.

Ciasto z truskawkami i galaretką – przepis na dużą blachę

Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie biszkoptu + chłodzenie kremu i galaretki.

Porcja: blacha o wymiarach 30 x 26 cm.

Poziom trudności: średni.

Składniki:

Na biszkopt:

  • 150 g mąki pszennej,

  • 4 jajka,

  • 100 g drobnego cukru,

  • łyżka octu,

  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Na krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,

  • 2 szklanki mleka,

  • kostka masła,

  • 2 łyżki cukru.

Dodatkowo:

  • 0,5 kg truskawek,

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,

  • 800 ml gorącej wody.

Jak zrobić ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką?

  1. Najpierw przygotowałam biszkopt. Oddzieliłam żółtka od białek, a białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę.

  2. Żółtka wymieszałam w miseczce z octem i proszkiem do pieczenia. Dodałam do ubitych białek.

  3. Na koniec dodałam mąkę i wszystko wymieszałam.

  4. Biszkopt piekłam 45 minut w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni. Następnie zostawiłam do ostygnięcia.

  5. Zabrałam się za masę budyniową. Ważne: masło powinno być całkowicie miękkie, więc wyjęłam je wcześniej z lodówki.

  6. W rondelku podgrzałam 1,5 szklanki mleka i 2 łyżki cukru. Zagotowałam.

  7. W kubeczku wymieszałam resztę mleka z budyniem. Wlałam do rondelka. Wymieszałam całość.

  8. Krem budyniowy przelałam do miseczki, przykryłam folią, żeby nie zrobił się kożuch i zostawiłam na ok. 2 godziny do ostygnięcia.

  9. Ugotowałam galaretkę według przepisu na opakowaniu i zostawiłam do ostygnięcia.

  10. Masło umieściłam w naczyniu miksera i ubijałam, aż zrobiło się puszyste. Następnie dodałam po łyżce masę budyniową.

  11. Na biszkopcie ułożyłam masę budyniową, wygładziłam łyżką.

  12. Pokroiłam truskawki (jeśli są małe, można zostawić je w całości) i ułożyłam na kremie budyniowym. Całość zalałam tężejącą galaretką. Wstawiłam na 2 godziny do lodówki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni