Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie. Niezawodny przepis na bochenek w foremce. Zrobisz go tego samego dnia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Domowy chleb żytni na zakwasie to zdrowe pieczywo, które mogą zrobić nawet kulinarni nowicjusze. Wystarczy zrobić zaczyn na bazie aktywnego zakwasu żytniego i wymieszać z mąką, wodą i solą. Po prostu mieszam składniki, przekładam do foremki i odstawiam do wyrośnięcia. Rano nastawiony zaczyn zamienisz w pachnący bochenek na kolacje. Poznaj przepis na prosty chleb żytni na zakwasie.

W skrócie

Chleb żytni na zakwasie jest idealnym przepisem do rozpoczęcia przygody z pieczeniem domowych bochenków. Ten chleb żytni nie wymaga składania, długiego wyrastania w lodówce i można upiec go tego samego dnia. Do masy chlebowej dodaję łyżkę nasion czarnuszki i namoczone siemię lniane. Czasem urozmaicam bochenek dodatkiem uprażonych pestek słonecznika lub pestek dyni. Po upieczeniu chleb powinien całkowicie wystygnąć. Ten rodzaj chleba jest długo wilgotny i odpowiednio przechowywany jest świeży nawet do tygodnia.

W galerii możesz zobaczyć chleb żytni na zakwasie pieczony w foremce

Widok z góry na chleb żytni na zakwasie z foremki na drewnianej desce
Zdrowy chleb żytni można przygotować bez konieczności długiego wyrabiania i składania ciasta. Upieczony w foremce bochenek jest długo świeży. Anna Daniluk

Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie – przepis na chleb z foremki

Liczba porcji: na 1 bochenek w foremce 33 × 16,5 cm.
Czas przygotowania: 6-8 godzin wyrastania zaczynu żytniego + 3 godziny wyrastania w foremce + 45 minut pieczenia w piekarniku.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki zaczynu żytniego:

  • 110 g mąki żytniej chlebowej typ 720,
  • 75 g aktywnego zakwasu żytniego (wcześniej dokarmionego),
  • 150 g wody.

Składniki chleba żytniego:

  • 400 g wody,
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000,
  • 220 g mąki żytniej chlebowej typ 720,
  • 10 g soli,
  • Całość aktywnego zaczynu,
  • 10 g czarnuszki + 5 g do posypania wierzchu,
  • 20 g siemienia lnianego.

1

Jak zrobić chleb żytni na zakwasie?

Sposób przygotowania:

  1. Rano mieszam składniki zaczynu i odstawiam do wyrośnięcia na 6-8 godzin. Zaczyn powinien wyraźnie wyrosnąć przynajmniej o 1/3 objętości.
  2. Kwadrans przed mieszaniem składników namaczam nasiona siemienia lnianego w 20 ml wody.
  3. Następnie mieszam wszystkie składniki na chleb żytni przy pomocy drewnianej łyżki, przekładam do wysmarowanej masłem keksówki i odstawiam do wyrośnięcia na przynajmniej 3 godziny.
  4. Chleb żytni na zakwasie w tym czasie powinien wypełnić po brzegi foremkę.
  5. Piekarnik nagrzewam do 250° Celsjusza wraz z mniejszym naczyniem (np.: małą keksówką) wypełnionym szklanką wody.
  6. Gdy woda zacznie parować, wstawiam do piekarnika foremkę z chlebem i zmniejszam temperaturę do 230° Celsjusza.
  7. Chleb żytni w foremce piekę przez 10 minut z termoobiegiem, następnie zmniejszam do 180° Celsjusza i piekę przez 35 minut.
  8. Upieczony chleb zostawiam w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Potem wyjmuję bochenek i zostawiam do całkowitego wystudzenia.

Foremka do pieczenia chleba

Chleby na zakwasie wymagają odpowiednich rodzajów foremek, które są kwasoodporne. W sklepach warto wybierać keksówki, które mają wyraźnie napisaną przydatność do pieczenia chleba, w tym chleba na zakwasie. Jeśli forma do pieczenia nie będzie kwasoodporna, to do chleba przeniknie nieprzyjemny metaliczny smak.

Chleb żytni z żurawiną

Do takiego chleba w foremce można dodawać również słodkie składniki, takie jak suszone owoce. Przed dodaniem do ciasta chlebowego suszonych żurawin, wiśni lub śliwek zachęcam do namoczenia ich w wodzie i dokładne odsączenie. Dzięki temu nie zostanie zmieniony stopień nawodnienia ciasta.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.