W skrócie
Chleb żytni na zakwasie jest idealnym przepisem do rozpoczęcia przygody z pieczeniem domowych bochenków. Ten chleb żytni nie wymaga składania, długiego wyrastania w lodówce i można upiec go tego samego dnia. Do masy chlebowej dodaję łyżkę nasion czarnuszki i namoczone siemię lniane. Czasem urozmaicam bochenek dodatkiem uprażonych pestek słonecznika lub pestek dyni. Po upieczeniu chleb powinien całkowicie wystygnąć. Ten rodzaj chleba jest długo wilgotny i odpowiednio przechowywany jest świeży nawet do tygodnia.
W galerii możesz zobaczyć chleb żytni na zakwasie pieczony w foremce
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie – przepis na chleb z foremki
Liczba porcji: na 1 bochenek w foremce 33 × 16,5 cm.
Czas przygotowania: 6-8 godzin wyrastania zaczynu żytniego + 3 godziny wyrastania w foremce + 45 minut pieczenia w piekarniku.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki zaczynu żytniego:
- 110 g mąki żytniej chlebowej typ 720,
- 75 g aktywnego zakwasu żytniego (wcześniej dokarmionego),
- 150 g wody.
Składniki chleba żytniego:
- 400 g wody,
- 200 g mąki żytniej razowej typ 2000,
- 220 g mąki żytniej chlebowej typ 720,
- 10 g soli,
- Całość aktywnego zaczynu,
- 10 g czarnuszki + 5 g do posypania wierzchu,
- 20 g siemienia lnianego.
Czytaj także:
Jak zrobić chleb żytni na zakwasie?
Sposób przygotowania:
- Rano mieszam składniki zaczynu i odstawiam do wyrośnięcia na 6-8 godzin. Zaczyn powinien wyraźnie wyrosnąć przynajmniej o 1/3 objętości.
- Kwadrans przed mieszaniem składników namaczam nasiona siemienia lnianego w 20 ml wody.
- Następnie mieszam wszystkie składniki na chleb żytni przy pomocy drewnianej łyżki, przekładam do wysmarowanej masłem keksówki i odstawiam do wyrośnięcia na przynajmniej 3 godziny.
- Chleb żytni na zakwasie w tym czasie powinien wypełnić po brzegi foremkę.
- Piekarnik nagrzewam do 250° Celsjusza wraz z mniejszym naczyniem (np.: małą keksówką) wypełnionym szklanką wody.
- Gdy woda zacznie parować, wstawiam do piekarnika foremkę z chlebem i zmniejszam temperaturę do 230° Celsjusza.
- Chleb żytni w foremce piekę przez 10 minut z termoobiegiem, następnie zmniejszam do 180° Celsjusza i piekę przez 35 minut.
- Upieczony chleb zostawiam w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Potem wyjmuję bochenek i zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Foremka do pieczenia chleba
Chleby na zakwasie wymagają odpowiednich rodzajów foremek, które są kwasoodporne. W sklepach warto wybierać keksówki, które mają wyraźnie napisaną przydatność do pieczenia chleba, w tym chleba na zakwasie. Jeśli forma do pieczenia nie będzie kwasoodporna, to do chleba przeniknie nieprzyjemny metaliczny smak.
Chleb żytni z żurawiną
Do takiego chleba w foremce można dodawać również słodkie składniki, takie jak suszone owoce. Przed dodaniem do ciasta chlebowego suszonych żurawin, wiśni lub śliwek zachęcam do namoczenia ich w wodzie i dokładne odsączenie. Dzięki temu nie zostanie zmieniony stopień nawodnienia ciasta.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?