W skrócie:
Pasta z papryki to wyśmienite smarowidło na kanapki. Jej zrobienie wymaga niewiele pracy, a potem wystarczy przełożyć ją do pojemnika i wyjmować z lodówki, gdy przyjdzie nam ochota na pyszną przekąskę. Jest idealna do smarowania chleba, bułek i grzanek. Proponuję ci przepis na pastę z pieczonej papryki, która jest tak smaczna, że czasem dodaję ją jako sos do makaronu. Dodatek orzechów sprawia, że pasta jest bardziej gęsta i treściwa, świetnie się rozsmarowuje i ma pełniejszy smak.
Pasta paprykowa – pyszna pasta z papryki na kanapki
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 duże czerwone papryki,
2 ząbki czosnku,
garść orzechów włoskich lub nerkowców,
natka pietruszki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz.
Jak zrobić pastę z pieczonej papryki?
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki. Ułóż paprykę w blaszce, dodaj czosnek, polej oliwą i wstaw do piekarnika na 25 minut.
Wyjmij upieczoną paprykę i obierz ze skórki.
Paprykę oraz czosnek umieść w naczyniu do blendowania. Dodaj orzechy, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz oliwę. Zblenduj na gładką pastę.
Pastę paprykową można przechowywać w lodówce do kilku dni.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
