Makaron z jagodami to wspomnienie dzieciństwa. Pomysł na szybki, tani i pyszny obiad. To prawdziwy smak wakacji

Karolina Głogowska
Makaron z jagodami to pomysł na szybki i smaczny letni obiad
Makaron z jagodami to pomysł na szybki i smaczny letni obiad 123rf/kwasny221/zdjęcie ilustracyjne
Makaron z jagodami to dla wielu z nas pyszne wspomnienie z dzieciństwa. To także świetny pomysł na niskobudżetowy obiad. Idealny na wakacje i upały, kiedy nie mamy ochoty ani na długie gotowanie, ani na ciężkostrawne posiłki. Wypróbuj przepis na przepyszny makaron z jagodami i śmietaną. Dowiedz się, jak zrobić go na ciepło i na zimno.

Spis treści

Makaron z jagodami z tego przepisu możesz przyrządzać przez cały rok. W sezonie ze świeżych jagód, a w pozostałe miesiące – z mrożonych. Będzie smakował tak samo dobrze i przypominał o lecie. Wiele osób obawia się jedzenia surowych jagód, a konkretnie choroby, którą można się przez nie zarazić, czyli bąblownicy. Jest na to metoda. Jagody możemy jeść bez obaw, jeśli poddamy je obróbce termicznej. Tak właśnie robię, przygotowując mój makaron z jagodami i śmietaną. Sos jagodowy gotuję i podaję na ciepło do makaronu. Jest wyborny.

Jeśli kupujesz jagody z pewnego źródła i dobrze je umyjesz, to możesz spokojnie zjeść je na surowo. Makaron z jagodami świetnie smakuje również na zimno. W takim przypadku makaron należy ugotować, a potem ostudzić. Potem wystarczy już tylko zmieszać surowe jagody z cukrem i śmietaną, bez podgrzewania.

Makaron z jagodami i śmietaną – przepis na obiad na słodko

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 300-400 g jagód,

  • 150 g śmietanki 30%,

  • 150 g śmietany 18%,

  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,

  • szczypta cynamonu,

  • 250 g ulubionego makaronu.

Jak zrobić makaron z jagodami na ciepło?

  1. Makaron ugotowałam al dente, według przepisu na opakowaniu.

  2. Do rondelka wlałam oba rodzaje śmietany i podgrzałam.

  3. Do śmietany dodałam cukier puder, cynamon i jagody. Gotowałam 5 minut.

  4. Odcedziłam makaron i przełożyłam na talerze.

  5. Makaron polałam jagodowym sosem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni