Lara Gessler i znani influencerzy kulinarni gotują w Warszawie dla Ukrainy. Córka Magdy Gessler udostępnia pracownię

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Lara Gessler wraz z ochotnikami gotuje posiłki dla uchodźców.
Lara Gessler wraz z ochotnikami gotuje posiłki dla uchodźców. Sylwia Dąbrowa/PolskaPress
Lara Gessler, córka znanej restauratorki Magdy Gessler, otworzyła swoje warszawskie studio kulinarne na pomoc dla uchodźców. Od poniedziałku do piątku wraz z popularnymi kucharzami i osobowościami kulinarnymi tworzy pełnowartościowe posiłki dla przybyszów z Ukrainy. Zobacz szczegóły akcji.

W srkócie

Lara Gessler nie czekała długo, by zacząć działać na rzecz potrzebujących osób z Ukrainy. Najpierw w swojej warszawskiej Pracowni Kulinarnej gotowała dania, które trafiały do uchodźców przybywających na stołeczne dworce. Z czasem, gdy powstały tam punkty oferujące jedzenie, postanowiła wydawać darmowe posiłki na miejscu w pracowni przy ulicy Racjonalizacji 5, od poniedziałku do piątku w godzinach 12 – 18. Lara Gessler nawiązała też współpracę z hostelem przy ulicy Wołoskiej, gdzie przebywa około 400 osób z Ukrainy.

Córka Magdy Gessler gotuje dla Ukraińców

Córka Magdy Gessler codziennie apeluje na Instagramie do producentów żywności i osób, które mogą podzielić się jedzeniem w ilościach hurtowych.

„[…]Jeśli ktoś z was może pomóc z produktami, jeśli ktoś z was ma produkty zdatne do spożycia, ale z jakiegoś powodu nie nadają się do sprzedaży, my chętnie takie produkty wykorzystamy”.

W swojej relacji szczególnie zachęca do dzielenia się:

  • jajami,
  • serami,
  • owocami,
  • pastami pomidorowymi.

Mistrzowie kuchni dla uchodźców z Ukrainy

Wraz z Larą Gessler gotują jej znajomi i ochotnicy, którzy są znani ze swojej kulinarnej działalności. Wśród nich znalazła się m.in. Liana Gamtsemlidze, właścicielka gruzińskiej restauracji, świetnie znana fanom „Kuchennych Rewolucji” Magdy Gessler.

Kolejnymi pomocniczkami były założycielki inicjatywy Roślinna Baza - Paulina Lis-Barceluk, Karolina Paciorek i Maja Jaworowska, które ugotowały wegańskie danie dla uchodźców.

W poście zamieszczonym na Instagramie Pauliny Lis, znanej w sieci jako Lisie Piekło, czytamy:

„[…]A w menu był „one pot” fasolka w sosie pomidorowym z ziołami z gremolatą/posypką z pietruszki i skórki cytryny, podana z drobnym makaronem (pisownia oryginalna – przyp.red.)”.

Natomiast inny świetnie znany w Polsce specjalista od kuchni - David Gaboriaud - włączył się w gotowanie dla uchodźców, serwując francuskie danie ratatouille. W relacji na Instagramie podpowiedział, że najpierw zaczyna od podsmażenia cebuli, następnie dodaje miękkie warzywo – bakłażana. Dodał, że wszystko zostało usmażone i przyprawione osobno, aby miało więcej smaku.

Więcej informacji o potrzebach i bieżącej pomocy można śledzić w mediach społecznościowych Lary Gessler.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Ciasto salceson

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie