Doskonały murzynek z dżemem. Wilgotne ciasto czekoladowe i jabłka to wyborne połączenie. Z tego przepisu zawsze wychodzi bez zakalca

Karolina Głogowska
Doskonałe ciasto murzynek z dżemem jabłkowym.
Doskonałe ciasto murzynek z dżemem jabłkowym. Karolina Głogowska
Murzynek to wyśmienite i proste do zrobienia ciasto czekoladowe na bazie kakao. Z dodatkiem dżemu lub musu jabłkowego smakuje po prostu obłędnie. Mam dla ciebie sprawdzony przepis, z którego na pewno nie wyjdzie zakalec. To wyśmienite ciasto na lato, którego musisz spróbować.

W skrócie:

Masz ochotę na proste i szybkie ciasto, którym wszyscy będą się zajadać? Polecam doskonały murzynek z dżemem. To pyszne ciasto, które zawsze wspaniale się udaje, a cała blacha potrafi zniknąć w kilka godzin. Być może znasz przepis na murzynek z jabłkami, ale tym razem proponuję zastąpić owoce dżemem jabłkowym. Ta zmiana naprawdę robi dużą różnicę. Ciasto jest delikatniejsze, bardziej wilgotne i moim zdaniem znacznie smaczniejsze. Aż trudno przestać się nim zajadać. Możesz użyć gotowego dżemu z jabłek lub przygotować pyszny i prosty mus jabłkowy. Ten murzynek na oleju naprawdę trudno zepsuć. Mam sprawdzony sposób na to, by z ciasta nie wyszedł zakalec. Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową, a składniki należy miksować tylko do ich połączenia – nie za długo. Jeśli będziesz tego przestrzegać, na pewno wyjdzie ci doskonały murzynek z dżemem. Idealne ciasto do niedzielnej kawy i na deser.

Murzynek – przepis na ciasto z dżemem lub musem jabłkowym

Czas przygotowania: 1 godzina

Porcja: średnia blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 jajka,

  • 1,5 szklanki mąki,

  • pół szklanki cukru,

  • ¾ szklanki letniego mleka,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • 2 łyżeczki kakao,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • łyżeczka sody,

  • 5 łyżek oleju.

Dodatkowo:

Na lukier:

  • 200 g cukru pudru,

  • 60 ml mleka.

Jak zrobić murzynek z dżemem?

  1. Jajka zmiksowałam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę.

  2. Do osobnej miski przesiałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, sodę i kakao.

  3. Do naczynia z masą jajeczną dodałam połowę zawartości miski z suchymi składnikami oraz połowę mleka. Wymieszałam. Kiedy składniki się połączyły, dodałam drugą połowę mąki i mleka.

  4. Na koniec dodałam olej i ponownie wymieszałam na gładką masę. Nie wolno miksować składników zbyt długo, ponieważ wyjdzie zakalec.

  5. Ciasto wlałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Położyłam na cieście osiem kleksów z musu jabłkowego.

  6. Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekłam 45 minut.

  7. W tym czasie przygotowałam lukier. Mleko lekko podgrzałam, zdjęłam z ognia, dodawałam po łyżce cukru pudru. Wymieszałam na gładką masę.

  8. Przestudzone ciasto polałam lukrem i udekorowałam orzechami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni