Dorsz w tym cieście nie ma sobie równych. Prosty sposób na smaczną rybę na obiad. Lepsza niż z nadmorskiej smażalni

Anna Daniluk
Pyszny dorsz w cieście może być przygotowany na bazie wody gazowanej lub piwa, aby był delikatniejszy w smaku.
Pyszny dorsz w cieście może być przygotowany na bazie wody gazowanej lub piwa, aby był delikatniejszy w smaku. Getty Images/I_rinka/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiący dorsz w cieście to szybkie i smaczne danie nie tylko do zrobienia na piątkowy obiad. Do ciasta naleśnikowego dodaję szczyptę czosnku granulowanego oraz odrobinę słodkiej papryki. Dla dorosłych smakoszy ciasto naleśnikowe można zrobić na bazie piwa. Poznaj przepis na dorsza w cieście na obiad.

W skrócie

Dorsz jest łatwo dostępną rybą, którą można przygotowywać na wiele sposobów. Świetnie smakuje podany z panierką lub upieczony w piekarniku. Z dorszem można zrobić także domową zupę rybną lub curry. Tym razem proponuję zrobić dorsza w cieście odrobinę gęstszym niż na naleśniki i doprawionym czosnkiem. Bez względu, czy jesteś wprawionym w gotowaniu domowym kucharzem, czy nowicjuszem, z pewnością poradzisz sobie z jego przygotowaniem.

Dorsz w cieście – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 180 ml mleka, napoju roślinnego lub wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 70 ml oleju słonecznikowego do smażenia.

Jak zrobić dorsza w cieście?

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza pokroiłam na mniejsze kawałki.
  2. Rybę posoliła i doprawiłam pieprzem z każdej strony.
  3. W dużej misce wymieszałam jajko z mlekiem na jednolitą masę.
  4. Następnie powoli dosypywałam mąkę pszenną na gęste ciasto naleśnikowe.
  5. Doprawiłam je czosnkiem i słodką papryką.
  6. Na patelni z grubym dnem rozgrzałam olej na średniej mocy palnika.
  7. Kawałki dorsza zanurzałam po kolei w cieście naleśnikowym i uważnie kładłam na rozgrzanym oleju.
  8. Porcje dorsza smażyłam na złoty kolor z każdej strony, aż do zarumienienia.
  9. Gotowego dorsza w cieście odsączałam na ręczniku papierowym i podawałam na gorąco.

Sposób podania dorsza w cieście

Własnoręcznie przygotowanego dorsza w cieście można podawać z różnorodnymi dodatkami. Świetnie smakują surówki do ryby na bazie kapusty pekińskiej albo marchewki i pora. Do usmażonej ryby warto podawać także frytki lub aksamitne purée ziemniaczane.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni