Domowe lody na patyku. Pyszne lody w polewie czekoladowej zrobisz w mig. Idealny deser na Dzień Dziecka albo urodziny

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Domowe lody na patyku to hit każdego kinderbalu
Domowe lody na patyku to hit każdego kinderbalu 123rf/shersor/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne lody w polewie czekoladowej to pomysł na zdrowy deser dla najmłodszych i nie tylko. Domowe lody na patyku zrobisz w kilka chwil z łatwo dostępnych składników. Zrób je z okazji Dnia Dziecka albo na przyjęcie urodzinowe. Nie tylko dzieci będą się zajadać smacznymi lodami na patyku.

W skrócie

Chcesz zrobić dziecku niespodziankę z okazji jego święta? Przygotuj pyszne lody na patyku. To pyszny deser na Dzień Dziecka, urodziny czy inną uroczystość. Będą hitem każdego kinderbalu. Możesz je także przygotować wcześniej i podać dzieciom na spotkaniu przy grillu. Domowe lody na patyku z pewnością zrobią furorę wśród najmłodszych i nie tylko. Ten deser przygotujesz w kilka chwil. Same lody składają się z bananów, jogurtu i mleka. Nie zawierają cukru, bo owoce są wystarczająco słodkie. Przygotuj dwa rodzaje polewy: z ciemnej i białej czekolady, a całość posyp ulubionymi orzechami twojej pociechy. Zachwyt murowany.

Domowe lody na patyku – przepis na deser nie tylko dla dzieci

Czas przygotowania: 30 minut + mrożenie

Porcja: 8 lodów na patyku

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,

  • szklanka jogurtu greckiego,

  • pół szklanki mleka krowiego lub roślinnego.

Na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej,

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%.

Na polewę z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady,

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %.

Dodatkowo:

  • ulubione orzechy do posypania,

  • foremki do lodów,

  • patyczki do lodów.

Jak zrobić domowe lody na patyku z polewą czekoladową?

  1. Banany zblendowałam z jogurtem i mlekiem.

  2. Gotową masę przełożyłam do foremek. Wbiłam patyczki i włożyłam do zamrażarki na 3 godziny.

  3. Przygotowałam polewy czekoladowe. W jednym rondelku podgrzałam i rozpuściłam śmietankę z ciemną czekoladą, wymieszałam na gładką masę i zostawiłam do ostygnięcia.

  4. W drugim rondelku rozpuściłam śmietankę z białą czekoladą i także zostawiłam do przestudzenia.

  5. Posiekałam orzechy.

  6. Zamrożone lody wyjęłam z foremek i umieściłam na papierze do pieczenia. Lody maczałam w polewie czekoladowej. Posypałam orzechami.

  7. Gotowe lody odłożyłam delikatnie na papier i włożyłam do zamrażarki jeszcze na 30 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni