Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami. Zawsze wychodzi i pięknie wyrasta. Pachnie i smakuje niebiańsko

Karolina Głogowska
Ciasto ucierane z truskawkami z tego przepisu zawsze pięknie wyrasta
Ciasto ucierane z truskawkami z tego przepisu zawsze pięknie wyrasta Karolina Głogowska
Mam dla ciebie przepis na doskonałe ciasto z truskawkami. Jest tak łatwe do zrobienia, że poradzi z nim sobie nawet dziecko. To ciasto ucierane zawsze wychodzi puszyste, a podczas pieczenia wspaniale pachnie. Zrób je na deser i zachwyć całą rodzinę.

W skrócie:

Szukasz najprostszego przepisu na ciasto truskawkowe? Wypróbuj mój sposób na ciasto ucierane z truskawkami i olejem. To tylko kilka składników i niewiele pracy. Tego ciasta nie trzeba ani ubijać, ani nawet miksować. Możesz wymieszać je trzepaczką, łyżką, czy choćby widelcem. To ciasto z truskawkami zawsze wychodzi. Pięknie wyrasta i obłędnie pachnie w trakcie pieczenia. Wystarczy dodać do niego świeże, pokrojone truskawki, a po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Minimalny wysiłek i masz najlepsze szybkie ciasto do kawy czy herbaty. Kogokolwiek nim poczęstujesz, będzie zachwycony.

Ciasto ucierane z truskawkami – najprostszy przepis

Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

Porcja: klasyczna tortownica

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 300 g truskawek,

  • 4 jajka,

  • 1 i 1/4 szklanka mąki,

  • 1/3 szklanki oleju,

  • 1/2 szklanki cukru,

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka masła,

  • 1 łyżka cukru pudru.

Jak zrobić najprostsze ciasto truskawkowe?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia i jajka. Ubiłam na gęstą masę. Ciasto możesz ubić mikserem, trzepaczką, łyżką, a nawet widelcem.

  2. Dolałam olej i ponownie wymieszałam. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możesz dodać więcej oleju.

  3. Tortownicę wysmarowałam masłem. Wlałam ciasto.

  4. Truskawki pokroiłam i ułożyłam na wierzchu ciasta. W trakcie pieczenia nieco się zapadną.

  5. Wstawiłam ciasto do piekarnika nastawionego do 180 stopni. Piekłam ok. 30 minut.

  6. Wyjęłam ciasto i zostawiłam do przestygnięcia.

  7. Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

d
dominik murawski
Wygląda bosko 😍 Spróbuję w kohersenie odtworzyć ten przepis
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni