W skrócie:
Szukasz najprostszego przepisu na ciasto truskawkowe? Wypróbuj mój sposób na ciasto ucierane z truskawkami i olejem. To tylko kilka składników i niewiele pracy. Tego ciasta nie trzeba ani ubijać, ani nawet miksować. Możesz wymieszać je trzepaczką, łyżką, czy choćby widelcem. To ciasto z truskawkami zawsze wychodzi. Pięknie wyrasta i obłędnie pachnie w trakcie pieczenia. Wystarczy dodać do niego świeże, pokrojone truskawki, a po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Minimalny wysiłek i masz najlepsze szybkie ciasto do kawy czy herbaty. Kogokolwiek nim poczęstujesz, będzie zachwycony.
Ciasto ucierane z truskawkami – najprostszy przepis
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie
Porcja: klasyczna tortownica
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
300 g truskawek,
4 jajka,
1 i 1/4 szklanka mąki,
1/3 szklanki oleju,
1/2 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka masła,
1 łyżka cukru pudru.
Jak zrobić najprostsze ciasto truskawkowe?
Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam przesianą mąkę, dodałam oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia i jajka. Ubiłam na gęstą masę. Ciasto możesz ubić mikserem, trzepaczką, łyżką, a nawet widelcem.
Dolałam olej i ponownie wymieszałam. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możesz dodać więcej oleju.
Tortownicę wysmarowałam masłem. Wlałam ciasto.
Truskawki pokroiłam i ułożyłam na wierzchu ciasta. W trakcie pieczenia nieco się zapadną.
Wstawiłam ciasto do piekarnika nastawionego do 180 stopni. Piekłam ok. 30 minut.
Wyjęłam ciasto i zostawiłam do przestygnięcia.
Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Kulinaria
