Banalnie proste ciasto z truskawkami. Potrzeba tylko łyżki do wymieszania. Przepis na truskawkowe ciasto na maślance poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Ciasto truskawkowe na maślance to najszybszy sposób, by cieszyć się smakiem truskawek do popołudniowej kawy. Życzymy smacznego!
Ciasto truskawkowe na maślance to najszybszy sposób, by cieszyć się smakiem truskawek do popołudniowej kawy. Życzymy smacznego! Kasia Nowicka
Poznaj przepis na najłatwiejsze ciasto truskawkowe na świecie. Zrobisz je bez problemu i to w kilka chwil. Nie musisz zagniatać ciasta, ani miksować drogim robotem kuchennym. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. To proste i zawsze się udaje! Przekonaj się, jakie jest pyszne i wypróbuj przepis na truskawkowe ciasto na maślance. Deser poleca Kasia Nowicka, autorka bloga Plate by Kate.

Spis treści

Najłatwiejsze na świecie ciasto z truskawkami

Ciasto truskawkowe na maślance jest bardzo proste. Dokładnie tak jak w piosence: „nic a nic się go nie gniecie”, nie potrzebuje robota planetarnego ani miksera, a kucharz – kursu cukierniczego. Ważna jest za to kolejność dodawania składników, a za cały sprzęt wystarczy trzepaczka do ubijania piany z białek lub łyżka. Receptura i sposób przygotowania przypomina popularne w krajach anglosaskich chlebki bananowe. Taką nazwę to ciasto ma zresztą w języku angielskim – strawberry bread. Przepis zdradziła mi brytyjska koleżanka, która z pieczeniem była na bakier, a ciasto z truskawkami jest jedynym, jakie potrafi zrobić.

Przepis na ciasto z truskawkami na maślance — poleca Plate By Kate

Składniki

  • 200 g truskawek,
  • 1 jajko duże,
  • 240 g maślanki,
  • 100 g oleju rzepakowego,
  • 180 g cukru,
  • 340 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jak zrobić proste ciasto z truskawkami?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę do keksu wyłóż pergaminem. Truskawki wypłucz, oderwij szypułki i osusz. Pokrój na mniej więcej półcentymetrowe kawałki.
  2. W głębokiej misce wymieszaj jajko z cukrem. Dodaj olej maślankę i ekstrakt waniliowy i wymieszaj do całkowitego połączenia.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj tak, by nie pozostały grudki. Nie mieszaj zbyt długo. Tylko do połączenia składników.
  4. Do ciasta dodaj truskawki. Wymieszaj delikatnie tak, by nie uszkodzić owoców i by nie zdążyły puścić soku.
  5. Piecz około 70 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.

Jak zrobić lukier do ciasta?

Ciasto dzięki maślance jest bardzo wilgotne i niezbyt słodkie, dlatego biały jak śnieg lukier to świetny pomysł na wykończenie deseru. Do jego przygotowania zamiast wody wykorzystuję… mleko. Dzięki niemu lukier ma głęboki kolor i jest delikatniejszy niż klasyczna wersja.

Składniki:

  • 30 g mleka,
  • 80 g cukru pudru.

Przygotowanie:

  • Cukier puder przesiej do małej miseczki.
  • Stopniowo dodawaj mleko, aż do uzyskania gęstego lukru. Do podanej ilości cukru możesz potrzebować odrobinę więcej lub odrobinę mniej mleka, więc działaj bardzo powoli.
  • Posmaruj lukrem wystudzone ciasto. Krój, dopiero gdy lukier stwardnieje.

Sezon na truskawki wciąż trwa

W czerwcu składam się z truskawek. Sezon na te pyszne owoce wcale nie jest długi, a najeść się na zapas się nie da. W dodatku owoce kupowane poza sezonem, choć kuszą pięknym kolorem, smakiem nie mogą się równać z czerwcowymi owocami. Dlatego zajadam się, kiedy mogę i dodaję truskawki niemal do wszystkiego.

Truskawki świetnie sprawdzają się w sałatkach, jak moja ulubiona z rukolą i orzechami w słonym karmelu. Drinki z truskawką nabierają szlachetności a mięsa — kreatywnego twista. Ale to desery są tym, na co czekamy z utęsknieniem w czasie zimowych wieczorów. Zwłaszcza na takie, które powstają niemal bez wysiłku.

Ciasto truskawkowe na maślance to najszybszy sposób, by cieszyć się smakiem truskawek do popołudniowej kawy. Życzymy smacznego!

Banalnie proste ciasto z truskawkami. Potrzeba tylko łyżki d...

Więcej przepisów od Kasi Nowickiej znajdziesz na jej blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil autorki na Instagramie.

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Nie ubrudź się podczas gotowania!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!