Gabriela Fedyk
RedaktorkaStrona Zdrowia
142 materiały
„Zdrowie jest najważniejsze” – chyba wszyscy słyszeliśmy to zdanie od naszych babć i dziadków. Mieli rację!
Fascynuje mnie mądrość ciała, to jak wszystko się ze sobą łączy i wzajemnie na siebie wpływa.
Profilaktyka, zdrowe odżywianie, ruch i korzystanie z wiedzy lekarzy i innych specjalistów to moja recepta na całkiem zdrowe życie, o czym piszę i będę pisać na łamach Strony Zdrowia.
Zanim trafiłam do Strony Zdrowia...
Wcześniej pisałam dla portalu dzierzoniow.naszemiasto.pl, gdzie poruszałam lokalne tematy – te najnowsze, jak i związane z historią miasta. Ludzkie losy, nieoczywiste piękno budynków i przedmiotów, „poniemieckie” oraz scena gastronomiczna – między innymi o tym można przeczytać w moich tekstach dotyczących Dzierżoniowa i okolicy, a także zobaczyć zdjęcia mojego autorstwa.
O mnie
Dolnoślązaczka, dusza w podróży, bałkanoholiczka. Urodzona w mieście Krzywej Wieży. Mieszkałam we Wrocławiu, w Krakowie, w Bośni i Hercegowinie oraz w Niemczech.
Interesuję się szeroko pojętym lifestylem, literaturą i ekologią.
Lubię słuchać, obserwować, poznawać i smakować. Chętnie piszę o jedzeniu, holistycznym podejściu do zdrowia, ciekawych miejscach i historiach „zwykłych ludzi”.
Surówka z czarnej rzepy. Prosty przepis na wykwintny dodatek do obiadu
Czarna rzepa wciąż jest niedocenianym warzywem. Niesłusznie! Jej intensywny, dość ostry smak i niezwykła soczystość podkreślą walory niejednej potrawy. Surówka...
Karkonoski sos grzybowy, czyli grzybki na gęsto. Pyszny sos gotowy w 20 minut
Grzyby jesienią mogłabym jeść pod każdą postacią. Najlepsze są te prosto z lasu. Doskonałym pomysłem na szybki obiad jest karkonoski sos grzybowy mamy Elizy....
Tarta rustykalna ze śliwkami. Prosty przepis na galette. Palce lizać!
Śliwki to moje ulubione owoce do wypieków. Są soczyste, miękkie, słodkie, ale nieco kwaskowate. W połączeniu z cynamonem i kruchym ciastem są idealnym deserem...
6 sposobów na usunięcie zapachu cebuli i czosnku z rąk. Zapomnij o smrodku na palcach
Cebula i czosnek to obok ziemniaka najważniejsze warzywa w kuchni każdej Polki i Polaka. Z nimi każde danie smakuje lepiej. Podsmażone lub na surowo dodają...
Jak szybko i skutecznie odstraszyć osy? Genialny trik restauratorów
Chyba wszyscy to znamy: jest pięknie, ciepło, słonecznie i aż chce się zjeść na zewnątrz. Niezależnie, czy jest to balkon, działka, ogródek restauracji czy...
7 przepisów na wielkanocny obiad. Z nimi zaskoczysz swoich gości
Wielkanoc to czas jajek, żurku i białej kiełbasy. Jednak po śniadaniu wielkanocnym możemy mieć ochotę na małą odmianę. Co zrobić na obiad wielkanocny?...
Babka marchewkowa z lukrem. Ten przepis zadziwia!
Babka na Wielkanoc musi być. A babka marchewkowa może być pyszną odmianą dla klasycznej babki cytrynowej. Smak marchewki połączony z nutą pomarańczy, lekka,...
Chleb do żurku. Rarytas, który wzmacnia smak zupy. Jak upiec go w domu?
Żurek to jedna z najlepszych zup na świecie. Doceniają go zarówno Polacy, jak i osoby z zagranicy. Żurek podany w chlebie zwiększa efekt WOW. Jak zrobić chleb...
Ciasto jajko sadzone. Spektakularnie wyglądające ciasto na Wielkanoc
Ciasto, które wygląda jak jajko sadzone? Tak! To idealne ciasto na Wielkanoc zrobisz na spodzie z ciasta ucieranego, z białą masą budyniową i morelami, które...
Sałatka z rzeżuchą – wiosenny dodatek na Wielkanoc i nie tylko
W prostocie tkwi siła. Przekonało się o tym wiele z nas, kiedy przy natłoku obowiązków przygotowujemy jeszcze różne dania – szczególnie w okresie świątecznym....