Spis treści
Jeżeli lubisz zbierać na grzyby i przygotowywać z nich różne dania albo po prostu uwielbiasz smak grzybów i szukasz pomysłu na szybki, prosty i smaczny obiad, to ten karkonoski sos grzybowy jest dla ciebie! Aromatyczny, kremowy i rozgrzewający sosik z grzybami leśnymi to moja propozycja na jesienny ciepły posiłek. Zrobisz go w 20 minut, a w międzyczasie ugotujesz ziemniaki czy makaron. Prosto i smacznie jak u mamy!
Karkonoski sos grzybowy, czyli grzybki na gęsto. Prosty przepis na sos do obiadu
Czas przygotowania: 20 minut + gotowanie grzybów
Porcja: 4 normalne lub 2 duże porcje
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
500 g grzybów leśnych (mogą być świeże lub mrożone),
2-3 spore cebule,
1/3 kostki masła,
sól i pieprz – do smaku,
1 łyżka śmietany 12% (opcjonalnie).
Jak zrobić karkonoski sos grzybowy?
Grzyby świeżo zebrane umyj, obgotuj w lekko osolonej wodzie, wypłucz i jeszcze raz umyj. Czynność możesz powtórzyć. Jeżeli używasz grzybów mrożonych, tylko je opłucz.
Umyte grzyby pokrój w kawałki średniej wielkości, a cebulę w większą kostkę.
W rondelku lub garnku rozpuść masło i wrzuć grzyby. Smaż, od czasu do czasu podlewając wodą. Często mieszaj, żeby uniknąć przywarcia grzybów do dna rondelka lub garnka.
Do grzybów dodaj pokrojoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Mieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Jeżeli uznasz, że sos jest za gęsty, dodaj trochę wody.
Na koniec dodaj odrobinę masła i opcjonalnie łyżkę śmietany.
Karkonoski sos grzybowy możesz podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami czy makaronem. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
