Koleżanka z pracy podzieliła się przepisem na karkonoski sos grzybowy swojej mamy. Jest pyszny, pachnie jesienią i zrobisz go w 20 minut

Gabriela Fedyk
Karkonoski sos grzybowy możesz podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami czy makaronem.
Karkonoski sos grzybowy możesz podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami czy makaronem. PATSTOCK/Getty Images
Grzyby jesienią mogłabym jeść pod każdą postacią. Najlepsze są te prosto z lasu. Doskonałym pomysłem na szybki obiad jest karkonoski sos grzybowy mamy Elizy. Pachnie jesiennymi grzybami, jest prosty, smaczny i zrobisz go w 20 minut. Do tego ziemniaki, kluski śląskie czy makaron i ciepłe danie gotowe!

Spis treści

Jeżeli lubisz zbierać na grzyby i przygotowywać z nich różne dania albo po prostu uwielbiasz smak grzybów i szukasz pomysłu na szybki, prosty i smaczny obiad, to ten karkonoski sos grzybowy jest dla ciebie! Aromatyczny, kremowy i rozgrzewający sosik z grzybami leśnymi to moja propozycja na jesienny ciepły posiłek. Zrobisz go w 20 minut, a w międzyczasie ugotujesz ziemniaki czy makaron. Prosto i smacznie jak u mamy!

Karkonoski sos grzybowy, czyli grzybki na gęsto. Prosty przepis na sos do obiadu

Czas przygotowania: 20 minut + gotowanie grzybów

Porcja: 4 normalne lub 2 duże porcje

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych (mogą być świeże lub mrożone),

  • 2-3 spore cebule,

  • 1/3 kostki masła,

  • sól i pieprz – do smaku,

  • 1 łyżka śmietany 12% (opcjonalnie).

Jak zrobić karkonoski sos grzybowy?

  1. Grzyby świeżo zebrane umyj, obgotuj w lekko osolonej wodzie, wypłucz i jeszcze raz umyj. Czynność możesz powtórzyć. Jeżeli używasz grzybów mrożonych, tylko je opłucz.

  2. Umyte grzyby pokrój w kawałki średniej wielkości, a cebulę w większą kostkę.

  3. W rondelku lub garnku rozpuść masło i wrzuć grzyby. Smaż, od czasu do czasu podlewając wodą. Często mieszaj, żeby uniknąć przywarcia grzybów do dna rondelka lub garnka.

  4. Do grzybów dodaj pokrojoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Mieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Jeżeli uznasz, że sos jest za gęsty, dodaj trochę wody.

  5. Na koniec dodaj odrobinę masła i opcjonalnie łyżkę śmietany.

Karkonoski sos grzybowy możesz podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami czy makaronem. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni