Gabriela Fedyk
RedaktorkaStrona Zdrowia
144 materiały
„Zdrowie jest najważniejsze” – chyba wszyscy słyszeliśmy to zdanie od naszych babć i dziadków. Mieli rację!
Fascynuje mnie mądrość ciała, to jak wszystko się ze sobą łączy i wzajemnie na siebie wpływa.
Profilaktyka, zdrowe odżywianie, ruch i korzystanie z wiedzy lekarzy i innych specjalistów to moja recepta na całkiem zdrowe życie, o czym piszę i będę pisać na łamach Strony Zdrowia.
Zanim trafiłam do Strony Zdrowia...
Wcześniej pisałam dla portalu dzierzoniow.naszemiasto.pl, gdzie poruszałam lokalne tematy – te najnowsze, jak i związane z historią miasta. Ludzkie losy, nieoczywiste piękno budynków i przedmiotów, „poniemieckie” oraz scena gastronomiczna – między innymi o tym można przeczytać w moich tekstach dotyczących Dzierżoniowa i okolicy, a także zobaczyć zdjęcia mojego autorstwa.
O mnie
Dolnoślązaczka, dusza w podróży, bałkanoholiczka. Urodzona w mieście Krzywej Wieży. Mieszkałam we Wrocławiu, w Krakowie, w Bośni i Hercegowinie oraz w Niemczech.
Interesuję się szeroko pojętym lifestylem, literaturą i ekologią.
Lubię słuchać, obserwować, poznawać i smakować. Chętnie piszę o jedzeniu, holistycznym podejściu do zdrowia, ciekawych miejscach i historiach „zwykłych ludzi”.
Nie rób sobie jaj… Chyba że w kuchni! Sprawdź swoją wiedzę o jajkach
Lubisz jajka na tysiąc sposobów? Zmierz się z naszym quizem i sprawdź, czy wiesz, co to jest pastéis de nata, jajka po turecku i jak odróżnić świeże jajko od...
Święta bez stresu i stania „przy garach”? Zrób ten schab i wypij spokojnie kawę
Świąteczny obiad nie musi być trudny ani zajmować dużo czasu. Schab z piekarnika z wielkanocnym twistem zachwyci każdego, a kiedy będzie się piekł, możesz w...
Kolejny produkt wycofany ze sprzedaży. Popularna sieć sklepów ostrzega
Popularna sieć sklepów wydała pilny komunikat o wycofaniu ze sprzedaży kolejnego produktu. Powodem decyzji jest stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnej ilości...
Sernik z rosą to idealne ciasto na Wielkanoc. Nikt nie odmówi dokładki
To ciasto to strzał w dziesiątkę na Wielkanoc i nie tylko. Jest oryginalne, kremowe i takie... nie za słodkie. Sernik złota rosa, zwany także sernikiem z rosą,...
PILNEMięso skażone ptasią grypą? Sklep wycofał produkty ze sprzedaży
Popularna sieć sklepów wydała pilny komunikat o wycofaniu ze sprzedaży produktów drobiowych. Powodem decyzji jest pochodzenie surowca z obszaru objętego ptasią...
Nie męcz się ze skorupką! Oto sprawdzone metody na idealnie obrane jajka
Obieranie jajek na twardo potrafi być frustrujące. Niezależnie od tego, czy gotujesz je na Wielkanoc, do sałatki czy do kanapek, niesforna skorupka często nie...
Masz tę czekoladę w domu? Sprawdź, bo może zawierać kamienie!
Popularna czekolada z dodatkami została wycofana ze sprzedaży. Powodem decyzji producenta jest możliwe ryzyko wystąpienia małych kamieni w produkcie. Wycofanie...
Jak zapobiec zwijaniu się papieru do pieczenia? Oto prosta sztuczka!
Papier do pieczenia to niezastąpiona pomoc w kuchni, ale jego uporczywe zwijanie się może być naprawdę irytujące. Na szczęście istnieje prosty trik stosowany...
„Apetyt na więcej. La Cocina” – film o kucharzach i imigrantach już w kinach
Kuchnia restauracyjna to miejsce chaosu, napięcia i marzeń o lepszym życiu. W filmie „Apetyt na więcej. La Cocina” Alonso Ruizpalacios pokazuje codzienność...
PILNESezam skażony Salmonellą. Nie jedz go i zwróć do sklepu
Popularna sieć sklepów opublikowała komunikat o wycofaniu ze sprzedaży produktu spożywczego. Chodzi o sezam, w którym możliwa jest obecność Salmonelli. Osoby,...