Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Co wiesz o ogórkach? Quiz wiedzy dla wytrawnych smakoszy
Ogórek to smakowite warzywo idealne na przekąskę w upalne dni, dodatek do orientalnych przysmaków i na przetwory na zimę. Od tradycyjnych kiszonek po egzotyczne...
HIT DNIANajprostszy sposób na kurczaka siostry Anastazji. Zrobisz go w ostrym sosie
Przepisy siostry Anastazji zawsze sprawdzą się na rodzinny obiad. Kurczak na ostro siostry Anastazji to wyjątkowo prosty przysmak do zrobienia dla całej...
Co zrobić ze zużytym olejem? To innowacyjne urządzenie ma ułatwić sprawę
Pewnie nieraz po smażeniu chrupiących frytek lub soczystego schabowego stajesz przed trudnym pytaniem: co teraz z tym olejem? Wylanie go do zlewu to prosta...
Barszcz, sękacz i kebab na ostro. Kulinarne gusta Karola Nawrockiego
Zainteresowanie wyborców życiem prywatnym polityków dotyczy także ich gustów kulinarnych. Karol Nawrocki rzadko wypowiadał się na tematy związane z jedzeniem, a...
HIT DNIASzarlotka Danuty Wałęsy smakuje wybornie. Odkryj historyczny przepis
Szarlotka Danuty Wałęsy to wypiek, który przeszedł do historii. Został opisany przez żonę byłego prezydenta Polski w jej książce „Marzenia i tajemnice”....
Rafał Trzaskowski od kuchni. Kefir, wafelki i rodzinne risotto
Zainteresowanie wyborców życiem prywatnym polityków zahacza również o ich preferencje kulinarne. Jedni chcą kuchni swojskiej, polskiej, a inni poszukują smaków...
Co pysznego zrobić na Dzień Dziecka? Poznaj 10 fenomenalnych przysmaków
Dzień Dziecka świętujemy 1 czerwca. Z tej okazji mamy dla ciebie 10 pomysłów na pyszne przekąski i desery, które z pewnością posmakują najmłodszym. Wśród nich...
Najlepsza sałatka z młodych ziemniaków na obiad. Z tymi składnikami to delikates
Smakowita sałatka z młodych ziemniaków to okazja do zjedzenia pożywnego obiadu, bez rujnowania sobie portfela. Myślę, że to idealna propozycja na lunch do...
Oszałamiające ciasto z truskawkami i bezą. Zniknie do ostatniego okruszka
Wyobraź sobie kruche ciasto posmarowane kremem budyniowym, wyłożone truskawkami i zapieczone z delikatną bezą. Z proponowanym przeze mnie przepisem...
Co jeść na styrane kiszki? Oto 5 kojących potraw, które przynoszą ulgę
Czasem można przesadzić z biesiadowaniem, a wtedy kiszki potrzebują ukojenia. Co więcej, dbanie o zdrowie jelit staje się ważnym zadaniem. Na szczęście, to co...