Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Niezastąpiony krem czekoladowy. Z nim twoje torty będą wyglądać jak z cukierni
Szykujesz tort i szukasz wypróbowaneg przepisu na najlepszy krem? Mam dla ciebie przepis na rewelacyjny i prosty do przygotowania czekoladowy krem do tortów...
Aksamitny deser z chia i truskawkami na lato. Zrobisz go w 5 minut
Nie masz czasu na spędzenie kilku godzin w kuchni, a natychmiast chcesz zjeść małe co nieco? Polecam ci zrobienie ekspresowego deseru chia z soczystymi...
HIT DNIADomowe burgery z kurczakiem to hit. Ten fit przepis podbija podniebienia
Masz ochotę na burgera, który rozpływa się w ustach, a jednocześnie jest lżejszy od klasycznego kotleta wołowego? Ten przepis na soczystego burgera z kurczaka...
Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. Tak gotowały nasze babcie
Na obiad ugotuj tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. To prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Możesz zrobić zdrowszą...
Na Dzień Dziecka zrób to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje wprost niebiańsko
Rozpływające się w ustach biszkopty namoczone w soku truskawkowym, kremowe mascarpone i świeże truskawki. Brzmi jak bajka? To przepis na obłędnie smaczne...
Pomysłowa zupa krem z kalarepy. Smakuje obłędnie
Sezon na soczystą i delikatną kalarepkę trwa w najlepsze. Właśnie na jej bazie możesz zrobić apetyczną zupę krem z wykorzystaniem bulionu warzywnego. Czasem...
Łatwe ciasto z truskawkami. Szybkie i banalne w przygotowaniu. Zawsze się udaje!
Onieśmielają cię trudne przepisy na wypieki z truskawkami? Mam dla ciebie szybkie i łatwe ciasto z truskawkami dla całej rodziny. Poradzisz sobie z nim nawet...
Koniec z nudnym kurczakiem! Te stripsy w cieście są pełne smaku
Masz ochotę na kurczaka, ale nie chcesz zjeść mdłego kawałka mięsa? Przygotuj paski z kurczaka znane również jako stripsy w cieście doprawionym papryką. To...
TYLKO U NASCo wiesz o przyprawach? Tylko znawcy tematu w tym QUIZIE mają 100%
Przyprawy to nie tylko dodatki do potraw. Każda z nich wiąże się ze smakiem konkretnych potraw. Na przykład trudno wyobrazić sobie szarlotkę bez cynamonu, a...
Orzeźwiająca sałatka fattoush. Dzięki niej poczujesz się rześko i wiosennie!
Szukasz świeżej, aromatycznej i lekkiej sałatki, która pobudzi apetyt? Gwarantuję, że sałatka fattoush właśnie do takich należy. Na studiach poznałam koleżankę,...