Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Te wielkanocne ciasteczka są prześliczne. Na ich widok aż się uśmiechniesz!
Ciastka wielkanocne są pyszne i bardzo efektowne. Ciastka jajka sadzone to przysmak, który z pewnością warto zrobić na Wielkanoc. Mam dla ciebie sprawdzony...
Ćwierczakiewiczowa promowała obiady za 5 złotych. Jej przepisy mają już 160 lat!
Można powiedzieć, że Lucyna Ćwierczakiewiczowa pod względem rozpoznawalności była taką XIX-wieczną Magdą Gessler. Książka „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny...
Babcine ciastka amerykanki do kawy. Ich sekretem jest kontrowersyjny spulchniacz
Domowe ciastka amerykanki znane są także w cukierniach jako amerykany. Tajemnicą ich chrupkości i delikatności jest użycie... amoniaku. Zaletą jest spulchnienie...
Smakowite pulpety rybne na obiad. Dzieci będą się nad nim rozpływać
Znudziła ci się smażona ryba w piątek? Smakowite pulpety rybne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych klopsików. Taki przysmak jest bogaty w białko,...
Przetestowałam nową ofertę Burger Kinga. Roślinne przysmaki potrafią zaskoczyć
Sieć popularnych sieci restauracji Burger King rusza z nową ofertą pełną roślinnych przysmaków. Miałam okazję skosztować nowości dostępnych w lokalach w trakcie...
Zdrowa i pyszna surówka z marchewki. Jeden składnik dodaje kopa!
Surówka z marchewki z chrzanem jest prosta, szybka i bardzo smaczna. To idealny dodatek do obiadu, możesz ją jeść także jako zdrową przekąskę. Twoi bliscy będą...
Wyśmienity łosoś na piątkowy obiad. Polewam go sosem koperkowym
Zazwyczaj w piątki piekę łososia w sosie koperkowym. To proste danie zachwyca złożonością smaku, zapachu i jest przy tym zdrowym posiłkiem. Lubię je za prostotę...
Ekspresowa przekąska z szynki. Zrobisz ją w niecały kwadrans
Czasem może zaskoczyć cię wizyta niespodziewanych gości, albo nie masz ochoty spędzać wiele czasu w kuchni, wtedy możesz przyrządzić roladki z szynki...
Zupa mleczna nie musi być mdła. Ten przepis z piankami był hitem w XIX wieku!
Zupa nic to tradycyjna zupa mleczna podawana z kluseczkami z piany z ubitych białek określanych nicami. Delikatna zupa zagęszczana jest żółtkami. Zupa nic jest...
Smakowite jajka faszerowane makrelą. Tą przystawką podbijesz Wielkanoc
Co zrobić z wędzonej makreli i jajek? Odpowiedź jest prosta! Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek nadziewanych makrelą. Tym razem proponuję szybką,...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None