Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Na przystawkę zrób soczysty schab w galarecie. Obowiązkowo podam go na Wielkanoc
Ostatnio wertowałam stare czasopisma kulinarne z lat 90. XX wieku. W jednym z wycinków z gazet znalazłam przepis na schab w galarecie, który z pewnością...
Puszysty krem kajmakowy do tortu. Udekoruj nim ciasta, a rodzina zaniemówi z zachwytu
Upiecz domowy biszkopt, a następnie udekoruj go pyszną masą. Proponuję sprawdzony i niezawodny przepis na krem kajmakowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste...
Wieprzowina nie musi być mdła. Poznaj przepis na polędwiczki w sosie chrzanowym
Szukasz pomysłu na domowy obiad? Polecam ci przepis na polędwiczkę z wyrazistym sosem chrzanowym. Zachęcam cię do podania go na rodzinny obiad, romantyczną...
Najlepsza sałatka jajeczna na Wielkanoc. Wypróbuj przepis na ekspresowy przysmak
Na Wielkanoc i inne specjalne okazje, warto przygotować pyszną sałatkę jajeczną. Jest delikatna w smaku i pysznie smakuje zarówno sama, jak i podana do pasztetu...
Szybkie ciasto na maślance do kawy. Znana zakonnica ma na nie patent
Ciasta siostry Anastazji to nie tylko wielowarstwowe skomplikowane wypieki z kremami. Wśród nich są też proste ciasta z owocami lub szybkie ciasta takie jak to...
Wybrakowany wygląd, obłędny smak. Wedel „daje szansę” nieperfekcyjnej czekoladzie
Czy czekolada musi być perfekcyjna, by smakować wybornie? Fabryka Czekolady E.Wedel mówi: nie! Wedlowskie Muzeum Czekolady rusza z inicjatywą „Daj im szansę”....
Niezawodna babka wielkanocna. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej drożdżowej babki, jednego z najbardziej tradycyjnych ciast w polskiej kuchni. Mam dla ciebie dokładny przepis,...
Super szybkie kulki mocy z daktyli. Smakują jak popularny batonik
Szukasz zdrowej i szybkiej przekąski, która nie tylko zaspokoi ochotę na słodycze, ale też dostarczy energii na cały dzień? Kulki mocy z daktyli to przysmak...
Kawa dla dorosłych. Poznaj przepis na kawę po irlandzku
Domowa kawa po irlandzku to wyjątkowy napój na niespieszne popołudnie. Wymieszasz w nim intensywność mocnej kawy, słodycz cukru trzcinowego, delikatność ubitej...
Prosta pieczeń rzymska inspirowana przepisem siostry Anieli. Poznaj rodzinny frykas
Smakowita pieczeń rzymska to klasyczne danie, które cieszy się popularnością w wielu polskich domach. Soczyste mięso mielone, aromatyczne przyprawy i prostota...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None