Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Polski oscypek niczym włoski parmezan. Szef kuchni z gwiazdką Michelin ceni jego smak
Szef kuchni Andrea Camastra znany jest z podawania dań inspirowanych polską i włoską kuchnią w zupełnie autorskim ujęciu. Tym razem z okazji Międzynarodowego...
Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc. Ten przepis wszystkich oczaruje
Szukasz pomysłu na wielkanocny obiad? Proponuję przepis na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem. To sycąca i wyrazista potrawa, którą można podać zarówno na ciepło,...
Wyśmienity mazurek orzechowy siostry Anastazji. Zrobisz go w sprytny sposób
Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez apetycznych ciast. Proponuję ci zrobić mazurek orzechowy siostry Anastazji. Znana zakonnica robi go bez...
Fit gofry proteinowe na zdrową przekąskę. Poznaj przepis z serkiem wiejskim
Apetyczne fit gofry proteinowe to szybki przysmak na śniadanie, deser lub kolację. Polecam zrobić gofry z serka wiejskiego o wysokiej zawartości białka. To...
Utytułowany szef kuchni wraca do korzeni gastronomii. Poznaj trendy z restauracji
Polskie restauracje odkrywają na nowo tradycyjne metody przetwarzania żywności. Poza pieczeniem własnego chleba na zakwasie coraz częściej ubijają ze śmietany...
Na Wielkanoc upiecz wyśmienity sernik z brzoskwiniami. Na kruchym cieście to rarytas
Sernik to popularne ciasto, przygotowywane często na święta i inne specjalne okazje. Proponuję rewelacyjny i niezawodny przepis na sernik z brzoskwiniami na...
Pesto ze słoika nigdy nie smakowało tak dobrze. Dodaj do makaronu i złotego kurczaka
Szukasz pomysłu na szybki obiad z kurczakiem we włoskim stylu? Polecam ci ugotować makaron, wymieszać z pesto i podsmażyć na patelni ulubiony drób. Dopraw danie...
6 niezawodnych metod na jedzenie w pracy. Poleca je Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Katarzyna Błażejewska-Stuhr to znana dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, która pokazuje jak jeść zdrowo, regularnie i bez poczucia winy. Prywatnie żona...
Na Wielkanoc podaj sernik z brzoskwiniami znanej zakonnicy. Po prostu rewelacyjny!
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć różnego rodzaju serników. Jednym z nich jest puszysty sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji. To rewelacyjne ciasto...
Stary babciny przepis na lody na żółtkach. Zrób je według tradycyjnej metody
Domowe lody to prawdziwy smakołyk. Mam dla ciebie tradycyjny przepis na lody z żółtek, które dla wielu są smakiem dzieciństwa. Tak przygotowała je dawniej moja...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None