Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Zakazane zajączki na wiosennym stole. Tak wyglądała kulinarna Wielkanoc w PRL-u
Okres Polskiej Republiki Ludowej w widoczny sposób odcisnął piętno na naszej kulturze kulinarnej. Święta Wielkanocne również nie obyły się bez nacisków władzy....
Myślisz, że znasz się na gotowaniu? Sprawdź swoją wiedzę w trudnym quizie
Czujesz się w kuchni jak ryba w wodzie? Sprawdź, na ile znasz się na technikach gotowania i przygotowywania potraw. Ten wciągający quiz nie tylko zweryfikuje...
Muślinowy sernik cytrynowy na Wielkanoc. Wprost rozpływa się w ustach
Poczuj orzeźwiający smak cytryny w serniku delikatnym jak muślin. Ten przepis to gwarancja delikatności i idealnej równowagi słodyczy z subtelnie kwaśnym...
Soczysta jagnięcina na obiad. Upiecz ją z pachnącymi ziołami
Pamiętam swoje pierwsze próby z przyrządzeniem jagnięciny. Nie jest to łatwo dostępne mięso, więc tym bardziej, chcę wydobyć z niej to, co najlepsze. Ten...
TYLKO U NASIle wydasz na wielkanocne zakupy? Sprawdziliśmy, gdzie jest najtaniej
Wielkanoc tuż tuż, więc warto zrobić listę zakupów i przemyśleć, gdzie najkorzystniej wydać pieniądze. Postanowiliśmy sprawdzić, gdzie najtaniej możesz zrobić...
Chrzan wielkanocny to pozycja obowiązkowa. Zobacz przepis i 5 potraw z chrzanem
Szukasz idealnego dodatku do wielkanocnych wędlin i jaj? To chrzan! Ta ostra pasta na bazie korzenia, śmietany, octu i jajek zaostrzy smak żurku, barszczu...
Najlepsza babka wielkanocna cytrynowa. Nie ma sobie równych! Idealna do święconki
Masz ochotę na ucieraną babkę wielkanocną, która nie jest sucha i mdła? Ten prosty przepis na intensywnie cytrynową babkę to gwarancja wilgotnego ciasta o...
Ten zakwas na barszcz biały zrobisz w 2 dni. Nawet babunia byłaby z niego dumna
Wielkanocny barszcz biały to nieodłączny element świątecznego menu. Dzięki mojemu szybkiemu przepisowi na domowy zakwas na barszcz biały przygotujesz...
Niebiańskie połączenie. Mascarpone i kajmak w apetycznym cieście Balladyna
Ciasto Balladyna to idealne połączenie malin, galaretki, sera i kajmaku. Do tego kakaowy i delikatny biszkopt oraz maślane herbatniki. Wszystko razem smakuje...
Na obiad przygotuj sałatkę z nowalijek. Ta przystawka doda smaku grillowanym mięsom
Chcesz w pełni wykorzystać sezon na nowalijki i przygotować coś więcej niż tylko zwykłą kanapkę? Przedstawię ci, jak w prosty i szybki sposób stworzyć pyszną i...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None