Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Aromatyczny pieczony boczek na kanapki. Robi się go łatwiej niż myślisz
Zapomnij o suchym i twardym boczku. Ten prosty przepis na pieczenie boczku w rękawie dodaje niepowtarzalnej soczystości i głębokiego smaku bez zbędnych...
Apetyczne ciasto ambasador potrafi zaskoczyć. Poznaj przepis nie tylko na Wielkanoc
Za każdym razem, gdy na swoje imieniny zapraszała mnie koleżanka, to zamiast tortu podawała ciasto ambasador. Dla mnie to była okazja, aby prosić ją o...
Soczysta szynka pieczona w rękawie. Zdrowa alternatywa dla wędlin ze sklepu
Czy jest coś lepszego niż zapach pieczonego mięsa na święta? Pewnie jest, jednak moim zdaniem szynka pieczona w rękawie nie ma sobie równych. Na samą myśl...
Prosta sałatka wiosenna z rzodkiewki na śniadanie. Po prostu rarytas
Czy masz takie warzywo, do którego wiosną czujesz słabość? U mnie bez wątpienia jest to rzodkiewka. Jej chrupkość, ten charakterystyczny pikantny smak i...
Najlepsza restauracja w Polsce w 2025 roku wybrana. Rozdano Złote Widelce
Finał XIV edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants 2025 odbył się 7 kwietnia na Dolnym Śląsku w Pałacu Brunów. Twórcom nagród zależy na...
Domowa babka piaskowa oblana lukrem cytrynowym to hit. Ten przepis zawsze wychodzi
Uświetnij wielkanocny stół lekką i aromatyczną cytrynową babką piaskową! Ten sprawdzony przepis gwarantuje puszystość i wyjątkowy smak, który zachwyci każdego....
Co wiesz o łakociach świata? Prawdziwy łasuch zdobędzie 10/10
Lubisz słodkości? Ten prosty i przyjemny quiz zabierze cię w kulinarną podróż dookoła świata. Wśród nich znajdziesz włoskie tiramisu, japońskie mochi, a także...
Najlepsze sałatki wielkanocne na śniadanie. Te propozycje umilą świętowanie
Masz już dość sałatki jarzynowej i zastanawiasz się, co upichcić na śniadanie wielkanocne? Przychodzę z pomocą i podpowiem ci 5 pomysłów na sałatki wielkanocne...
Ten sprzęt doda ci pewności w kuchni. Polska marka chce pomóc w gotowaniu
Polska marka MPM z ponad 30-letnim stażem wprowadza na rynek najnowsze urządzenie wielofunkcyjne – robot kuchenny z funkcją gotowania TRM-01 Perfecto. To...
Ekspresowy dodatek do wędlin. Idealne sos tatarski nie tylko na Wielkanoc
Święta wielkanocne to idealny moment na sięgnięcie po tradycyjne przepisy w nowoczesnym wydaniu. Zamiast tradycyjnego majonezu, zaskocz gości sosem tatarskim w...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None