Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Czy rozpoznasz danie po składnikach? Oto quiz dla znawców gotowania
Masz ochotę na kulinarną zabawę? Przed tobą 10 prostych pytań. Wystarczy, że spojrzysz na składniki i wybierzesz poprawną nazwę dania. Czasem będzie to coś...
Sernik pistacjowy lepszy niż dubajski – luksusowy, pyszny i prosty w przygotowaniu
Jeśli marzysz o deserze, który wygląda jak z najlepszej kawiarni świata i smakuje jak lato na Sycylii, to ten sernik pistacjowy jest dla ciebie. Ma aksamitną...
Wielka Sobota i święconka. Co symbolizują pokarmy w koszyczku?
Wielka Sobota to dzień pełen symboli i tradycji. Jednym z najważniejszych zwyczajów jest święcenie pokarmów, czyli święconka – koszyczek wypełniony produktami,...
To ciasto to świąteczny hit. Wielkanocny mazurek z masą kajmakową
Mazurek wielkanocny z kajmakiem i bakaliami to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Kruche ciasto, słodka masa i chrupiące dodatki tworzą razem deser idealny....
Soczysty schab w marynacie. Delikatny obiad z piekarnika na wyciągnięcie ręki
Masz ochotę na soczysty pieczyste, który zachwyci smakiem i prostotą przygotowania? Ten przepis na schab marynowany w maślance z dodatkiem świeżej skórki...
Domowy majonez, który zawsze się udaje. Zrobisz go w 5 minut
Masz dość rzadkiego, rozwarstwionego majonezu? Mnie też się taki zdarzał, ale poznałam ten prosty przepis na idealnie gęsty i kremowy majonez z całych jajek,...
Sekret smaku sałatki jarzynowej siostry Anastazji. Ten składnik robi różnicę
Wielkanocny stół bez sałatki jarzynowej? Niemożliwe! Siostra Anastazja Pustelnik, znana autorka kulinarnych bestsellerów ze zgromadzenia Córek Bożej Miłości,...
Wyborna sałatka z kopru włoskiego. Zajadaj się orzeźwiającą porcją witamin
Szukasz pomysłu na lekką, orzeźwiającą i pełną smaku sałatkę, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i jako dodatek do obiadu? Odpowiedzią na to...
Najlepsza pieczona biała kiełbasa w musztardzie. Z nią możesz rodzinnie biesiadować
Znudziła ci się biała kiełbasa z wody, która kojarzona jest z Wielkanocą? Tym razem zachęcam do zrobienia pieczonej białej kiełbasy z chrupiącą cebulką i...
Fanom czarnej herbaty polecam babkę earl grey. Zrobisz ją w mniej niż godzinę
Szybka i wilgotna babka herbaciana to prawdziwy frykas na wielkanocnym stole. Możesz zrobić ją niemal ekspresowo. Korzystam z liściastej herbaty earl grey, ale...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None