Dziennikarka oceniła pączki z supermarketów. Jeden pokonał konkurencję
Tłusty czwartek w 2025 roku przypada 27 lutego. Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i promotorka zdrowego odżywiania, tym razem przyjrzała się pączkom...
ROZMOWAKluski nie muszą być mdłe! Para smakoszy serwuje je na azjatycką modłę
Kluski to danie typowo polskie. Jednak w ostatnich latach doprawiamy je na azjatycką nutę. Słabość do pożywnych dań mącznych wzmacnia dziennikarka kulinarna...
Kiedy świętujemy tłusty czwartek? Odkryj pochodzenie i zwyczaje tej słodkiej tradycji
Tłusty czwartek to wyjątkowy dzień dla prawdziwych łasuchów. W tym czasie tradycyjnie delektujemy się różnymi słodkimi przysmakami bez ograniczeń. Jest to...
Restauracja dla poszukiwaczy orientalnych smaków. Poznaj menu VIWOK 58
Już 27 lutego 2025 roku smakosze kuchni orientalnej będą mogli zapoznać się z menu nowej restauracji VIWOK 58 mieszczącej się przy ulicy Żelaznej 58/62 w...
Maltański ser pod unijną ochroną. To pierwszy taki przypadek na tej wyspie
Malta doczekała się pierwszego w swojej historii produktu spożywczego, który otrzymał specjalny status ochrony Unii Europejskiej. Ser ġbejna dołączył do grona...
O TYM SIĘ MÓWIZastanawiasz się, co zrobić na walentynki? Szef Camastra ma na to swój patent
Walentynki, czyli święto zakochanych przypada 14 lutego. Związane jest z liturgicznym wspomnieniem śmierci świętego Walentego, włoskiego biskupa i męczennika,...
ROZMOWAJak zrobić idealną pizzę? Uznany pizzaiolo opowiada o najlepszej metodzie
Jędrzej Lewandowski to uznany pizzaiolo verace, właściciel pizzerii „Zielona Górka” w Pabianicach, zdobywca wyróżnienia w rankingu „50 Top Pizza World 2024” i...
Dziś usłyszeliśmy, że najgorsza potrawa świata jest ze Śląska. Nic nie wiesz, świecie
Żymlok. Duma Śląska czy koszmar i zero gwiazdek Michelin? Żymlok właśnie trafił na listę „najgorszych dań świata”, ale czy powinniśmy się przejmować? No więc......
Poznaj przysmaki na Chiński Nowy Rok. Te dania symbolizują dobrobyt
Chiński Nowy Rok, znany również jako Święto Wiosny (Chūn Jié 春节) rozpoczyna się 29 stycznia i zaczyna rok Drewnianego Węża. Dzień jest najważniejszym obrzędem w...
Czy wiesz, jak wygląda jedzenie w naturze? Oto 10 pytań dla znawców tematu
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak wyglądają migdały, zanim trafią na półkę w sklepie? Albo jak rosną nerkowce, które często zdobią nasze przekąskowe...
Co będziemy jeść w 2025 roku? Te trendy nie pozostawiają wątpliwości
Na przełomie 2024 i 2025 roku zaczęto prognozować trendy kulinarne, które mają pojawiać się w nadchodzącym czasie. Wśród nich można dostrzec silny trend...
Kulinarne aukcje WOŚP 2025. Zobacz 5 propozycji do wylicytowania
W niedzielę 26 stycznia 2025 roku odbędzie się 33. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Co roku znani i lubiani aktorzy, piosenkarze i dziennikarze...
Szef z gwiazdką Michelin poleca polski bigos. Podaje go w autorskim stylu
Szef kuchni Andrea Camastra to wielokrotny zdobywca gwiazdek Michelin zarówno przed laty z menu restauracji Senses, jak i obecnie prezentując nowoczesne ujęcie...
Obłędnie pyszny bigos z kiszonej kapusty. Oto tradycyjny przepis na obiad
Domowy bigos to danie, którego nie może zabraknąć na co dzień i od święta. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na bigos z kiszonej kapusty, którego smak wzbogaca...
Co wiesz o pizzy? Tylko prawdziwy fan odpowie na wszystkie pytania
Pizza – symbol włoskiej kuchni, ulubione danie milionów ludzi na całym świecie. Czy wiesz, że pierwsza margherita powstała w hołdzie królowej? A może znasz...
Co jedli bohaterowie „Miasteczka Twin Peaks”? Te przysmaki napędzały fabułę
David Lynch urodził 20 stycznia 1946 roku i zmarł 16 stycznia 2025 roku. Był aktorem, producentem, muzykiem i reżyserem. Oprócz innych dzieł, stworzył serial,...
Sommelierka poleca najlepsze przekąski serowe na karnawał
Zdarza się Wam, że goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą? Właśnie wtedy możesz skorzystać z szybkich serowych przekąsek. Inspiracje podrzuca sommelierka i...
George Clooney na tropie złodzieja kawy. Zabawna fabuła dla fanów kapsułek
George Clooney to nie tylko wszechstronny aktor, to także ambasador marki Nespresso od blisko 20 lat. Właśnie dzięki jego zaangażowaniu wzrosło zainteresowanie...
Jaki chrzan wybrać? Taste Atlas podpowiada, który korzeń jest najlepszy na świecie
Korzeń chrzanu ma wielu smakoszy. W prosty sposób możesz zaostrzyć danie bez użycia egzotycznych papryczek chili. Dzięki olejkom eterycznym chrzan udrażnia...
Kluski lepsze niż włoska pasta. Rozmowa z ekspertką o kuchni polskiej
Kuchnia polska kluskami stoi. Możemy wybierać spośród kopytek, klusek śląskich i pyz. W książce „Kluski. Teoria i praktyka” Paulina Nawrocka-Olejniczak zebrała...
Galette des rois – tradycyjne ciasto na święto Trzech Króli. Polecamy przepis mistrza
Galette des rois to tradycyjny placek z ciasta francuskiego wypełniony masą migdałową, który serwuje się we Francji z okazji Objawienia Pańskiego, znanego...
To jedli nasi czytelnicy. Poznaj TOP 10 najpopularniejszych dań Strony Kuchni
W 2024 roku podawałam wiele przepisów, porad i chciałam inspirować was do eksperymentowania z użyciem mniej oczywistych składników. Przez 12 miesięcy czytelnicy...