Najlepsza restauracja w Polsce w 2025 roku wybrana. Rozdano Złote Widelce
Finał XIV edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants 2025 odbył się 7 kwietnia na Dolnym Śląsku w Pałacu Brunów. Twórcom nagród zależy na...
Co wiesz o łakociach świata? Prawdziwy łasuch zdobędzie 10/10
Lubisz słodkości? Ten prosty i przyjemny quiz zabierze cię w kulinarną podróż dookoła świata. Wśród nich znajdziesz włoskie tiramisu, japońskie mochi, a także...
Ten sprzęt doda ci pewności w kuchni. Polska marka chce pomóc w gotowaniu
Polska marka MPM z ponad 30-letnim stażem wprowadza na rynek najnowsze urządzenie wielofunkcyjne – robot kuchenny z funkcją gotowania TRM-01 Perfecto. To...
PILNEMięso skażone ptasią grypą? Sklep wycofał produkty ze sprzedaży
Popularna sieć sklepów wydała pilny komunikat o wycofaniu ze sprzedaży produktów drobiowych. Powodem decyzji jest pochodzenie surowca z obszaru objętego ptasią...
GORĄCY TEMATZrobiłam dubajską czekoladę z zestawu Deseo. Przekonaj się, czy było warto
Czekolada dubajska od kilku miesięcy rozgrzewa wyobraźnię smakoszy i podbija podniebienia łasuchów. Widziałam już ją w wersjach, za które trzeba słono zapłacić,...
Marchewka nie ma przed tobą tajemnic? Rozwiąż ten quiz i przekonaj się sam
Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Słodka, chrupiąca i idealna do jedzenia na słodko lub wytrawnie. Wykorzystujemy ją zarówno w...
Co wiesz o jajkach i majonezie? Oto trudny quiz dla smakoszy
Jajka i majonez to produkty, bez których trudno wyobrazić sobie kuchnię polską. Szczególnie w okolicach Wielkanocy. Są podstawą wielu klasycznych potraw, ale...
Masz tę czekoladę w domu? Sprawdź, bo może zawierać kamienie!
Popularna czekolada z dodatkami została wycofana ze sprzedaży. Powodem decyzji producenta jest możliwe ryzyko wystąpienia małych kamieni w produkcie. Wycofanie...
GORĄCY TEMATNowy obiekt westchnień łasuchów. Fioletowa czekolada to powiew luksusu!
Świat czekolady stanął w obliczu przełomowego odkrycia. Naukowcy z Międzynarodowego Instytutu Botaniki Tropikalnej ogłosili odkrycie nowego gatunku kakaowca,...
Polska stawia na jedzenie przyszłości. Aż 60 milionów złotych na żywność, która leczy
Innowacyjne zmiany w produkcji żywności za 60 milionów złotych! Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NBCR) ogłosiło II konkurs w ramach programu rządowego...
Czy znasz dobrze wielkanocne potrawy? Sprawdź wiedzę w trudnym teście
Co zrobić, żeby tarty chrzan nie ściemniał? Jak przygotowuje się wielkanocne babki, szołdry czy paschę? Oto wielkanocny quiz kulinarny z trudnymi pytaniami....
Czy jesteś znawcą kuchni polskiej? QUIZ dla smakoszy
Polska kuchnia jest najsmaczniejsza! Nasze tradycyjne dania są wykonywane z lokalnych produktów i są pełne smaków i aromatów. Czy znasz je wszystkie? Sprawdź,...
„Apetyt na więcej. La Cocina” – film o kucharzach i imigrantach już w kinach
Kuchnia restauracyjna to miejsce chaosu, napięcia i marzeń o lepszym życiu. W filmie „Apetyt na więcej. La Cocina” Alonso Ruizpalacios pokazuje codzienność...
Myślisz, że sery nie mają przed tobą tajemnic? Sprawdź wiedzę w wyjątkowym quizie
Czy jesteś prawdziwym miłośnikiem sera? Jeśli zajadasz go w sałatce, pizzy, a nawet na deser, to ten test jest dla ciebie. Sprawdź swoją wiedzę na temat...
PILNESezam skażony Salmonellą. Nie jedz go i zwróć do sklepu
Popularna sieć sklepów opublikowała komunikat o wycofaniu ze sprzedaży produktu spożywczego. Chodzi o sezam, w którym możliwa jest obecność Salmonelli. Osoby,...
Polski oscypek niczym włoski parmezan. Szef kuchni z gwiazdką Michelin ceni jego smak
Szef kuchni Andrea Camastra znany jest z podawania dań inspirowanych polską i włoską kuchnią w zupełnie autorskim ujęciu. Tym razem z okazji Międzynarodowego...
Utytułowany szef kuchni wraca do korzeni gastronomii. Poznaj trendy z restauracji
Polskie restauracje odkrywają na nowo tradycyjne metody przetwarzania żywności. Poza pieczeniem własnego chleba na zakwasie coraz częściej ubijają ze śmietany...
Wybrakowany wygląd, obłędny smak. Wedel „daje szansę” nieperfekcyjnej czekoladzie
Czy czekolada musi być perfekcyjna, by smakować wybornie? Fabryka Czekolady E.Wedel mówi: nie! Wedlowskie Muzeum Czekolady rusza z inicjatywą „Daj im szansę”....
ROZMOWAKobiety mają warunki do bycia sommelierkami. Ekspertka winiarstwa wie to najlepiej
Branża winiarska i zawód sommeliera wydawać by się mogły domeną mężczyzn. Jednak coraz częściej na rynku można obserwować obecność sommelierek. Jedną z nich...
Trwa Restaurant Week 2025. Poznaj menu najciekawszych lokali na wiosnę
Wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week została ogłoszona pod hasłem „Born to be foodie”. Smakosze autorskich posiłków mogą rozkoszować się w specjalnie...
O TYM SIĘ MÓWIW Japonii brakuje zielonej herbaty. Winny jest przepis na matcha latte
W Japonii brakuje zielonej herbaty, a wszystko za sprawą rosnącej popularności matchy wśród użytkowników TikToka. Społeczność platformy pokochała sproszkowaną...
Nie uwierzysz, co jedli goście na pierwszych Oscarach. Poznaj menu z 1929 roku
Po raz pierwszy Oscary, czyli amerykańskie Nagrody Akademii Filmowej, zostały przyznane 16 maja w 1929 roku w Hollywood Roosevelt Hotel. Przez dekady menu...